Hrnko (SNS): Pripomeňme si sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda

0
Anton Hrnko (Autor: SNS)

Hoci misia trvala len niečo viac ako 20 rokov zanechala v našom národe trvalú stopu v oblasti kultúry, literatúry, náboženského života i cirkevnej organizácie.

Často sa mylne zdôrazňuje v súvislosti so sv. Cyrilom a sv. Metodom prinesenie kresťanskej viery a pokresťančenie slovenského národa. Treba však zdôrazniť, že v čase príchodu svätých bratov na Veľkú Moravu roku 863 naši slovenskí predkovia boli už asi dve generácie vyznávači náboženstva založeného na viere v jediného Boha o troch osobách.

Čo bolo však v dejinách západného kresťanstva prelomové bola skutočnosť, že kresťanskú vieru upevňovali a šírili v domácom staroslovenskom jazyku a Metod sa špeciálne zaslúžil o vytvorenie cirkevnej organizácia založenej na moravskom arcibiskupstve a ďalších biskupstvách (jedno z nich v Nitre), čo nemalo len cirkevné dôsledky, ale bolo aj uznaním štátu našich predkov za suverénny zo strany najväčšej autority vtedajšieho sveta – Svätého stolca. Naša Slovenská republika sa tak môže pýšiť skutočnosťou, že jedna z jej cirkevných diecéz – Nitrianska – je najstaršou katolíckou diecézou vo východnej časti strednej Európy, ktorá o viac ako sto rokov predbehla české i poľské diecézy.

Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda dňa 5. júla nepriamo súvisí i so Slovenskou národnou stranou. Pôvodne ho totiž katolícka cirkev svätila (a mimo slovanský svet aj naďalej svätí) 14. februára. Až v súvislosti s Memorandom národa slovenského z roku 1861 a založením Matice slovenskej roku 1863 jej prvý predseda a banskobystrický katolícky biskup Štefan Moyzes presvedčil vtedajšieho pápeža, aby sviatok pre nás presunul na začiatok júla. Ako je známe, práve z politických a kultúrnych snažení vyplývajúcich z Memoranda národa slovenského vyplynula i potreba založenia prvej slovenskej politickej strany, ktorou sa roku 1871 stala práve Slovenská národná strana. Aj z toho dôvodu je jedným zo základných pilierov politiky Slovenskej národnej strany odvolávanie sa na kresťanské tradície nášho národa, ich upevňovanie a rozvíjanie.

Vedenie Slovenskej národnej strany vyzýva občanov Slovenskej republiky, najmä svojich členov a sympatizantov, aby si dôstojne pripomenuli sviatok slovanských vierozvestcov, ktorí stáli pri upevňovaní kresťanskej viery našich predkov, ktorí sa zaslúžili o rozvoj našej národnej štátnosti v čase jej zrodu, ktorých tradícia napájala po stáročia cirkevný, kultúrny a politický život Slovákov. Nie nadarmo je odkaz na cyrilo-metodskú tradíciu i v preambule našej Ústavy. Ctime si naše tradície, ctime si odkaz našich predkov, ctime si kresťanský charakter našej národnej kultúry, nášho národného bytia.

- Reklama -