Kramplová (SNS): Môžu byť sv. Cyril a Metod byť zdrojom duchovnej obnovy Európy?

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Odpovede sa hľadajú v ekonomickej rovine, v politologickej rovine, prípadne niekde úplne inde. Osobne sa však domnievam, že existuje jedna rovina, ktorá všetkým týmto čiastkovým oblastiam predchádza.

Z môjho pohľadu sa zdá byť nepochybné, že Európa sa vo svojej duchovnej podstate vyčerpala a žiaľ, k tomuto vyčerpaniu došlo už pred niekoľkými rokmi. My v strednej a východnej Európe sme prejavy tohto duševného vyčerpania vnímali možno ešte o niečo zreteľnejšie, keďže sa prejavovalo spôsobmi, ktoré sme z nášho pohľadu absolútne nedokázali prijať a pochopiť. O to viac nás bolelo, ak nám niektoré nevkusné trendy boli silou vnucované. Áno, dnes môžeme s hrdosťou povedať, že sme to boli práve my, kto sa postavil za hodnoty tradičnej rodiny, či proti islamizácii Európy. Jedným dychom však musíme dodať, že toto sme dokázali len vďaka tomu, že sme sa opierali o naše vlastné, národné hodnoty.

O niekoľko dní oslavuje naša Slovenská republika sviatok svätých Cyrila a Metoda. Cyrilometodská tradícia bola už v minulosti jedným z najdôležitejších prvkov obnovy nášho vlastného národného povedomia a zdrojom hodnôt, z ktorých sme ako národ čerpali. Cyril a Metod vždy boli a sú zdrojmi našej duchovnej obnovy. Sv. Cyril a Metod sú súčasne spolupatrónmi Európy. V čase, keď je Európa na západ od nás duchovne vyčerpaná, je toto viac ako dôležité posolstvo. Západná Európa si musí uvedomiť, že bez obnovy svojej duchovnej podstaty neprežije.

Nie, nenaznačujem tým, že by ste mali prijať naše hodnoty. Nie je to v našej povahe, vnucovať čokoľvek niekomu inému. Skúste sa však inšpirovať naším vzťahom k svojím vlastným koreňom. Skúste obnoviť svoj vzťah k svojím vlastným hodnotám. Presne tak, ako to robíme my. Nech sa tento vzťah stane zdrojom vašej vlastnej duchovnej obnovy. A tým aj opätovným dôvodom k rastu celej našej spoločnej Európy národov.

(Autorka je predsedníčka Krajskej rady SNS Bratislava.)

- Reklama -