Stanovisko ministerstva školstva k problematike platov učiteľov a zmien v rezorte školstva

0
Minister školstva Peter Plavčan (SNS) (Autor: TASR)

Minister Plavčan po schválení programového vyhlásenia vlády verejne vyhlásil, že sumy v ňom garantované považuje za nevyhnutné minimum, a že sa bude snažiť ich zvýšiť v maximálnej možnej miere. Bez ohľadu na to, či sa niektorá skupina vyhráža alebo nevyhráža štrajkom, objektívne sa nedá urobiť viac ako spolupracovať s akademickou a školskou komunitou na príprave a plnení konkrétnych úloh a stále sa snažiť o zabezpečenie postupného zvyšovania finančných prostriedkov do školstva v rámci možností ekonomickej reality.

Plánované zvýšenie platov učiteľom v regionálnom a vysokom školstve v rokoch 2016-2020 predstavuje celkový nárast (vrátane 4 % valorizácie na začiatku roku 2016) o 31,3 %, čo bude stáť štátny rozpočet 1,084 mld. eur. Ak sa podarí zvýšenie platov o 6 % aj v roku 2017, bude mať toto opatrenie na konci roka 2020 dopad na štátny rozpočet v podobe 1,441 mld. eur.

V tomto prípade by platy učiteľov a odborných zamestnancov celkovo stúpli do konca volebného obdobia o takmer 40 % (39,2 %).

- Reklama -