SNS: Pripomenuli sme si odkaz i dielo predsedu SNS Matúša Dulu

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Andrej Danko vyzdvihol život a činnosť Matúša Dulu v prospech Slovákov a ich boja za samourčenie. Zdôraznil tiež fakt, že Matúš Dula bol dlhoročným podpredsedom Slovenskej národnej strany a tiež jej tretím predsedom, – viedol ju od roku 1914. Vyjadril tiež potešenie, že akadémiu navštívilo mnoho mladých ľudí, pretože poznaním histórie môžeme lepšie tvoriť svoju budúcnosť.

Spomienkovú slávnosť zorganizovala Matica slovenská pri príležitosti 19. výročia narodenia a 130. výročia úmrtia Mateja Dulu. Hosťom sa prihovoril aj predseda Matice Marián Tkáč. S príspevkami o jeho živote a diele vystúpili poslanec NR SR a podpredseda SNS Anton Hrnko (k Dulovmu pôsobeniu v SNS a ceste k jeho národnému povedomiu), Viktória Hellenbart, podpredsedníčka Slovenskej advokátskej komory (k pôsobeniu M. Dulu ako advokáta a obhajcu slovenských buditeľov). Za Maticu slovenskú predniesol príspevok predseda riaditeľ Slovenského historického ústavu MS a Marián Gešper, podpredseda MS a predseda Mladej Matice. S organizáciou pomáhala aj Mládež SNS pod vedením jej predsedu Maroša Pavloviča, ktorý akadémiu aj moderoval. Ako hostia sa na podujatí zúčastnili aj poslanci NR SR za SNS.

Anton Hrnko zdôraznil, že Matúš Dula nemal ľahký život, lebo ciele, ktoré si vytýčil, nekonvenovali mocným vtedajšieho sveta. ,,A celý život nečakal, ale konal. Konal v prospech svojho národa, bojoval za rovnoprávne postavenie Slovákov v rodine európskych národov, za ich oslobodenie, ktoré bolo v jeho predstave spojené so všeobecnou demokratizáciou pomerov, avšak s požiadavkou zachovania tradičných hodnôt národa. Bol skrátka konzervatívec,” povedal vo svojom vystúpení k osobnosti tohto politika a jeho pôsobení v SNS poslanec NR SR a podpredseda SNS Anton Hrnko. ,,Celý život Matúša Dulu je jeden súvislý príbeh neustáleho zápasu za lepší a slobodnejší život príslušníkov slovenského národa,” dodal Anton Hrnko.

Národovec, právnik, advokát, poslanec, senátor, predseda Slovenskej národnej strany, spolupredseda Matice slovenskej, ale aj prvý predseda Slovenskej národnej rady Matúš Dula sa narodil práve 28. júna 1846 v Blatnici a zomrel 13. júna 1926 v Ružomberku. Matúš Dula sa hlásil k Slovákom v tých najtvrdších časoch maďarizácie, v pohnutých rokoch prenasledovania slovenských politikov zo strany uhorskej štátnej moci. Neváhal riskovať svoju kariéru, keď ako advokát obhajoval v súdnych procesoch napríklad aj Vavra Šrobára a Andreja Hlinku. Už ako vysokoškolák písal do mnohých národne orientovaných novín. Z jeho iniciatívy bola založená v Martine v roku 1869 Sporiteľňa a v roku 1885 bol tiež spoluzakladateľom Tatrabanky. Podpredsedom SNS sa stal v roku 1877 – s prestávkami – keďže strana kvôli represiám z

Matúš Dula stál pri iniciatíve schválenia Martinskej deklarácie z 30. októbra 1918, čo bol základný dokument slovenského oslobodenia od Rakúsko-Uhorska a vzniku prvej Československej republiky v roku 1918. Po prvej svetovej vojne sa stal prvým predsedom Slovenskej národnej rady.

- Reklama -