SaS: Výmena vyšetrovateľa v kauze Bašternák nestačí

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Chceme vyjadriť osobitné poďakovanie všetkým čestným ľuďom v policajnom zbore, prokuratúre a finančnej správe, ktorým prekáža privilégium beztrestnosti u osôb, napojených na vládne politické kruhy. Bez ich pričinenia by zostali mnohé kriminálne kauzy zametené pod kobercom. Takými sú aj podozrenia zo závažných daňových podvodov Ladislava Bašternáka a snahy nečestných policajtov a prokurátorov tieto podvody kryť. V tejto súvislosti sa pozeráme s miernou nádejou na personálne zmeny, ktoré sa udiali vo vyšetrovaní tejto kauzy i jej dozorovaní zo strany prokuratúry,“ konštatuje vedenie najsilnejšej opozičnej strany.

Avšak výmena vyšetrovateľa nestačí, keď predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák sa rozhodli ignorovať elementárnu slušnosť. „Prvý nemieni opustiť byť Ladislava Bašternáka a druhý funkciu. Nie je to len pohŕdanie dobrými mravmi, ústavou a voličmi, ale aj jasný signál orgánom činným trestnom konaní, aby sa Bašternáka a spol. nedotýkali,“ dodávajú liberáli.

Poslanci vládnej koalície budú vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Národnej rady opäť stáť pred morálnou dilemou, či podporia konanie, ktoré je v hlbokom rozpore s verejným záujmom, alebo dajú prednosť morálke, zákonnosti a politickej kultúre demokratického štátu. „Ak podporia zločiny, bude povinnosťou opozičných strán mobilizovať občanov na zastavenie rozkladu štátu. Sme preto pripravení v protestoch pokračovať. Do riadnych či predčasných volieb, uzatvárajú predstavitelia SaS.

Richard Sulík, predseda SaS

Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS

Ľubomír Galko, podpredseda SaS

Jozef Mihál, podpredseda SaS

- Reklama -