Minister Gajdoš navštívil slovenských vojakov na Cypre, rokoval aj s ministrom obrany Cypru

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: Ministerstvo obrany SR)

„Návštevu našich vojakov, ktorí pôsobia v zahraničí považujem za svoju povinnosť a prejav toho, že si vážim ich prácu. Tu na Cypre pracujú v náročných klimatických podmienkach, sú odlúčení od svojich blízkych, no napriek tomu si zodpovedne plnia svoje úlohy a svojou prácou dokazujú, že sú skutoční profesionáli,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň potvrdil, že v tejto misii pod „hlavičkou“ OSN plánujú Ozbrojené sily SR aj naďalej zotrvať.

Šéf rezortu obrany si dnes od vojakov vypočul aj ich požiadavky a názory na možné zlepšenie podmienok ich služby. Dopoludnia mali túto možnosť vojaci, ktorí pôsobia na veliteľstve v Nikózii v Kempe Tatry a popoludní vojaci, ktorí pôsobia v Kempe M. R. Štefánika vo Famaguste. Vzhľadom na to, že slovenskí vojaci sa aj na Cypre musia venovať fyzickej príprave a aktívne preto športujú, minister Gajdoš im ako darček priniesol futbalové dresy. „Len nedávno ste mi spravili radosťou vašim víťazstvom v súťaži vojenských zručností. Verím, že tentokrát urobím radosť ja vám a na najbližšom futbalovom turnaji nás budete už reprezentovať v nových dresoch, vďaka ktorým budú všetci vedieť, že pochádzate z nášho krásneho Slovenska,“ povedal minister.

S cyperským šéfom rezortu obrany hovoril minister Gajdoš o aktuálnych témach a možnostiach spolupráce, samite NATO vo Varšave a tiež o slovenskom predsedníctve v Rade EÚ. „Cyprus bol predsedníckou krajinou v druhom polroku 2012. Ja som vtedy pôsobil ako vojenský predstaviteľ v Bruseli a môžem potvrdiť, že si svoje úlohy splnili so cťou,“ povedal minister. Zároveň potvrdil, že Slovenská republika naďalej zotrváva na svojich pozíciách k národným otázkam Cypru. Cyperský minister obrany na stretnutí tiež vysoko ocenil dlhodobú prítomnosť slovenských vojakov na Cypre.

Minister Gajdoš sa v rámci návštevy Cypru stretol aj s predstaviteľkou generálneho tajomníka NATO na Cypre a vedúou misie UNFICYP Elizabeth Spehar a tiež veliteľkou mierových síl UNFICYP genmjr. Kristin Lund.

 

- Reklama -