SaS: Ústavný súd SR sa v prípade G-komponentu dokázal povzniesť nad politické záujmy

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Ústavný súd SR sa dokázal povzniesť nad politické záujmy a rozhodol vecne a odborne. A to veľmi jednoduchou argumentáciou. Pokiaľ neexistuje zmluva o prístupe do distribučnej sústavy, nemôže existovať ani nárok distribútora na poplatok,“ reaguje na rozhodnutie súdu poslanec NR SR za SaS Karol Galek.

Podľa jeho slov riaditeľ Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík, ktorý si protiústavnú vyhlášku zavádzajúcu G-komponent sám napísal a aj podpísal, dostal významnú príučku o tom, že takto sa regulácia v energetike naozaj nerobí.

„Ústavný súd dal za pravdu námietkam domácich výrobcov aj Európskej komisie. Kritika netransparentnosti a nesystémovosti rozhodnutí Jozefa Holjenčíka, ako riaditeľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorú aj v SaS dlhodobo prezentujeme, sa ukázala ako oprávnená. Uvidíme, ako sa k tomuto rozhodnutiu postaví a akú zodpovednosť z toho vyvodí. Pokiaľ žiadnu, sme pripravení o jej vyvodenie požiadať prezidenta Andreja Kisku, ktorý ho do tejto funkcie vymenoval,“ informuje Galek.

Pripomína, že v roku 2014 štyridsaťpäť poslancov Národnej rady SR napadlo vyhlášku, ktorou Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zaviedol takzvaný G-komponent, teda platbu pre výrobcov elektriny za prístup do sústavy. Tento poplatok však na druhej strane už pritom v cene elektriny platia odberatelia. „Ak by som to mal zjednodušene prirovnať, je to akoby si diaľničnú nálepku kupoval nielen majiteľ auta, a súčasne na to isté auto aj jeho výrobca. Navyše len ten slovenský,“ uzavrel Galek.

- Reklama -