Sulík (SaS): Situácia je natoľko vážna, že si vyžiadala stretnutie prezidenta a lídra opozície

0
Richard Sulík (Autor: SITA)

„Slovensko je spájané s viacerými nepeknými udalosťami. To, v akom byte býva premiér, to, kto má vyšetrovať ministra vnútra, čudné prevody peňazí a množstvo ďalších podozrení sú veci, ktoré nám budú spôsobovať obrovskú potupu a obrovskú hanbu. O tomto som sa bavil s prezidentom,“ povedal novinárom po stretnutí predseda najsilnejšej opozičnej strany Richard Sulík.

Zároveň prezidenta Andreja Kisku informoval o ďalších krokoch, ktoré opozícia plánuje v najbližšej dobe robiť. „Rozhovor bol konštruktívny a myslím si, že prezident väčšinu názorov zdieľa. Na veľa veciach sme sa zhodli. Detaily rozhovoru nebudem hovoriť, no mali sme si čo povedať. Opakujem, situácia je mimoriadne vážna a premiérovi evidentne nedochádza akú hanbu pácha a akú potupu pre Slovensko pripravuje,“ zopakoval Sulík.

Na novinársku otázku o vplyve prezidenta na predsedníctvo našej krajiny EÚ odpovedal, že hlava štátu nemá na to kompetencie. „Ale skúste pochopiť, že sa môže stať, že nakoniec padne vláda, alebo odstúpi minister alebo čokoľvek iné. Na podobné scenáre treba byť pripravený a o tom sme sa bavili s prezidentom,“ odpovedal predseda SaS.

Dodal, že cieľom stretnutia nebolo dohodnúť si s prezidentom presné kroky. „Potreboval som počuť jeho názor, aby som pochopil, ako to vníma on. A presne tento účel náš rozhovor splnil,“ informoval Sulík.

Opakovane vyjadril sklamanie nad submisívnym postojom predsedu Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany (SNS). „ Andrej Danko sa stáva spoluzodpovedným za to, že takáto vláda vznikla. On bol tým jazýčkom na váhe. Som presvedčený, že až s odstupom času začneme vnímať, ako veľmi sme sa odchýlili od štandardných demokratických princípov, ktoré by sa mali uplatňovať v slušných krajinách,“ vyjadril sa šéf liberálov.

„S prezidentom sa poznáme desať rokov, tykáme si, nebojte sa, on vie, že som tu,“ odpovedal Richard Sulík na otázku novinára či stretnutie neinicioval s cieľom pripomenúť sa prezidentovi pre prípad, že vláda nakoniec padne. „Naozaj by nebolo dobré, ak by padla vláda pred predsedníctvom. Na druhej strane vieme o rozbrojoch vo vnútri koalície. Myslím si, že do konca tohto roku vláda nepadne, no nevsadil by som na to, že vydržia celé volebné obdobie,“ uzavrel Sulík.

- Reklama -