Danko (SNS): Matica a SNS stáli pri najdôležitejších historických udalostiach Slovákov

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Možno je to iba súhra náhod, možno symbol. Jún je mesiac slnovratu starých Slovanov, je však pravdepodobne aj mesiacom najdôležitejších udalostí na ceste Slovákov k dôstojnej a hrdej samostatnosti v rodine štátov sveta.

Najskôr, vážený pán predseda, vám, strane, ktorú vediete, jej členom a priaznivcom – všetko najlepšie k jubileu i k skutočnosti, že SNS je naozaj najstaršou politickou stranou na Slovensku.

V mene všetkých, ktorým adresujete želanie, vám ďakujem. Napokon to, že strana prežila, že sa udržala, že sa dostala do najvyššej politiky, že predsedá parlamentu a že je súčasťou vlády, to je práve ich zásluha. Bez podpory a dôvery Slovákov by sme si takéto jubileum nemohli pripomínať stále ešte pod pôvodnou, hoci dnes už historickou značkou.

Ukazuje sa, že naozaj všetko so všetkým súvisí a v dejinách nachádzame dôkazy viac ako relevantné – rečou vás ako právnika. Napríklad Memorandum národa slovenského. Programový dokument slovenských národných požiadaviek, ktorého hlavným osnovateľom bol Štefan Marko Daxner. Opierali sa oň aj zakladatelia Matice slovenskej (MS) v roku 1863 i zakladatelia Slovenskej národnej strany v roku 1871. Memorandové požiadavky zostali základným programovým cieľom slovenských národovcov v období do vypuknutia prvej svetovej vojny, keď vrcholila maďarizácia na slovenskom území. A objavili sa aj v novodobej histórii Slovenska.

Tak ako Matica slovenská, aj Slovenská národná strana plnila v histórii Slovákov dôležitú a nenahraditeľnú úlohu. Hoci SNS je politická strana a Matica slovenská je apolitický subjekt, je nepopierateľné, že v histórii Slovákov práve ich spolupráca najvýraznejšie ovplyvnila úsilie Slovákov o samourčenie. Tak Matica, ako aj SNS stáli pri najvýznamnejších historických udalostiach, dôležitých pre slovenský národ. Je preto prirodzené, že pri týchto historických súvislostiach pretrváva dobrá spolupráca aj dnes. Je podľa mňa tiež prirodzené, že mnohí členovia SNS sú aj členmi Matice slovenskej. Napokon – prvý predseda SNS Viliam Paulíny-Tóth sa ešte pred vznikom SNS významne zaslúžil o založenie a rozvoj Matice slovenskej a jej myšlienky šíril vo všetkých časopisoch, ktoré redigoval. A nesmieme zabudnúť ani na to, že práve v Národných novinách dôrazne obraňoval Maticu slovenskú a odmietal jej zatvorenie. Považujem tiež za príznačné, že práve v roku 145. výročia založenia SNS sme si pripomenuli aj 190. výročie narodenia Viliama Paulínyho-Tótha, a to len tri dni pred naším ,,národniarskym“ sviatkom.

Celý rozhovor si môžete prečítať v najnovšom vydaní Slovenských národných novín s číslom 24.

- Reklama -