Baránik (SaS): Zločinecká skupina – super rýchly kurz s väzbou na našu vládnucu garnitúru

0
Alojz Baránik (Autor: Reprofoto, Facebook)

Existuje názor, že dnešní držitelia moci na Slovensku sú vlastne zločinecká skupina. Preto je správne si takéto tvrdenia porovnať s tým, čo hovorí zákon.

Trestné právo definuje zločineckú skupinu ako najvyššiu formu spolčenia za účelom páchania trestnej činnosti a trestný zákon túto definuje takto:

§129

(4) Zločineckou skupinou sa na účely tohto zákona rozumie štruktúrovaná skupina najmenej troch osôb, ktorá existuje počas určitého časového obdobia a koná koordinovane s cieľom spáchať jeden alebo viacej zločinov, trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti podľa § 233 alebo niektorý z trestných činov korupcie podľa ôsmej hlavy tretieho dielu osobitnej častina účely priameho alebo nepriameho získania finančnej alebo inej výhody.

Ak teda skupina osôb, ktorá dnes u nás reálne drží moc vo svojich rukách, naozaj zločineckou skupinou je, potom sú zaujímavé aj nasledujúce ustanovenia Trestného zákona:

§129

(6) Činnosťou pre zločineckú skupinu alebo teroristickú skupinu sa rozumie úmyselná účasť v takej skupine alebo iné úmyselné konanie na účel

a) zachovania existencie takej skupiny, alebo

b) spáchania trestných činov uvedených v odseku 4 alebo 5 takou skupinou.

(7) Podporou zločineckej skupiny alebo teroristickej skupiny sa rozumie úmyselné konanie spočívajúce v poskytnutí finančných alebo iných prostriedkov, služieb, súčinnosti alebo vo vytváraní iných podmienok na účel

a) založenia alebo zachovania existencie takej skupiny, alebo

b) spáchania trestných činov uvedených v odseku 4 alebo 5 takou skupinou.

Ako vieme, poslancov Národnej rady nie je možné stíhať za hlasovanie ani prejavy v Národnej rade. Ak ale také hlasovanie je za účelom “zachovania existencie” zločineckej skupiny (viď vyššie), je otázka, či, napriek tomu, že toto hlasovanie samo o sebe nie je trestne stíhateľné, nie je jeho výkon možno pre potreby stíhania trestných činov spáchaných v rámci takej zločineckej skupiny považovať za prejav príslušnosti k zločineckej skupine.

Každý súdny človek, ktorý sa  zaujíma o kauzy Róberta Kaliňáka,  vie, že nevyšetrenie vážnych  podozrení nie je náhoda. Že konanie polície a prokuratúry zámerne vedie k “dostratenazácii” činov, ktoré dávno mali viesť k obžalobám, ak by polícia a prokuratúra konali v súlade so svojimi povinnosťami. Teda, keby polícia nebola vedená buďto priamo R. Kaliňákom alebo Tiborom Gašparom, ktorého, zdá sa, jedinou kvalifikáciou pre jeho post je fakt, že osobne skartoval kľúčové dôkazy v kauze Gorila. A  keby prokuratúra nebola vedená trápnou figúrkou, generálnym zametačom pod koberec a spolužiakom R. Fica J. Čižnárom. Každý normálny človek musí vyhodnotiť konanie (nekonanie) polície a prokuratúry ako plniace jediný účel, ktorým je ochránenie Róberta Kaliňáka a Róberta Fica.

Ak polícia vie behom pár hodín začať trestné stíhanie na základe trestného oznámenia súkromnej osoby (vo veci údajného porušenie bankového tajomstva) voči osobe spriaznenej s opozíciou a roky prakticky nekoná (dostratenizuje) masívne rozkrádačky členov vládnej koalície za podpory koaličných poslancov Národnej rady, musí nám byť jasné o čo ide. 

Polícia a prokuratúra je tu len na ochraňovanie záujmov oligarchov a jej politikov v koaličnej vláde. Bez ohľadu čo toto urobí s našou spoločnosťou, bez ohľadu na to, aké to bude mať dôsledky na zmýšľanie ľudí nielen teraz (“zlodejom a klamárom sa všetko prepečie”) ale aj v nie až tak vzdialenej budúcnosti (“demokraciu a slobodu už sme tu mali a pozrite sa, kam sme sa dostali”). 

Tak neviem. Niekomu by sa zdalo, že „byť vo vláde“ je super, ale mne sa to za týchto okolností prijateľné nezdá. Kto hlasuje za to, aby nám tu vládla zločinecká skupina? Ja nie.

- Reklama -