XXIII. Snem SNS: Rad Martina Rázusa dostala Darina Laščiaková, pokrstili tiež knihu o SNS

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Udelenie Radu Martina Rázusa a krst knihy o histórii SNS boli hlavné body programu slávnostného XXIII. Snemu Slovenskej národnej strany. Snem sa konal pri príležitosti 145. výročia vzniku SNS v sobotu 18. júna 2016 v Martine.

Rad Martina Rázusa bol tento rok udelený speváčke ľudových piesní, folklórnej legende Darine Laščiakovej. Z rúk predsedu SNS Andreja Danka ho prevzala jej vnučka Simona Frantová. Rad Martina Rázusa je najvyššie stranícke vyznamenanie pre osobnosti Slovenska, ktoré sa zaslúžili o jeho zušľachťovanie, propagáciu, či inak sa celoživotným dielom zaslúžili o rozvoj kultúry, tradícií, vedy atď. Martin Rázus, evanjelický kňaz, slovenský básnik, prozaik, dramatik a politik, bol dlhoročným predsedom SNS v medzivojnovom období.

Darina Laščiaková pochádza z Oravy, je uznávanou etnografkou, bola dlhoročnou rozhlasovou redaktorkou a v neposlednom rade je vynikajúcou interpretkou ľudových piesní. Pôsobila ako sólistka v Lúčnici, v Orcherstri ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu a mnohých iných hudobných telesách. Vydala niekoľko nosičov a je držiteľkou mnohých prestížnych ocenení. Vari najznámejšou jej skladbou je Svadobná odobierka z Oravy.

Predseda SNS Andrej Danko ocenil výnimočnosť tejto umelkyne a zdôraznil, že je preňho veľkou cťou udeliť najvyššie stranícke ocenenie legende, osobe, o ktorej a ktorú počúva od detstva a ktorú pozná vari každý človek na Slovensku. Darina Laščiaková si vzhľadom na náročnú cestu nemohla ocenenie prevziať osobne. Andrej Danko odovzdal rad, diplom o jeho udelení, ako aj obraz Martina Rázusa matke a vnučke Dariny Laščiakovej Márii a Simone Frantovým.

Slávnostným bodom programu bol aj krst knihy ,,1871 – Začiatky slovenskej politiky a vznik Slovenskej národnej strany” autora Marcela Pecníka s kolektívom. Kniha prináša historické súvislosti a fakty, ktoré viedli k založeniu SNS a o jej ďalšom pôsobení, v období rokov 1848-1875. Ide o prvú časť edície o histórii Slovenskej národnej strany, pričom každá ďalšia kniha sa bude venovať kompaktnému a ucelenému obdobiu v existencii SNS. Zaujímavosťou je aj príloha kópií významných dobových dokumentov, z ktorých mnohé verejnosť uvidí prvý raz, keďže ich autori počas tvorby knihy našli v historických archívoch.

Knihu pokrstil predseda SNS Andrej Danko pôdou zo Žitného ostrova a vodou z Turca, za asistencie autora a predsedu miestnej organizácie SNS Nová Baňa Mária Marušku. Všetci stáli pri zrode myšlienky vytvorení o súboru diel, ktoré budú mapovať históriu SNS v kontexte dejín. Predseda SNS uviedol, že kniha vznikla podobne, ako jeho túžba znovu pozdvihnúť SNS a doviesť ju, kam patrí – do parlamentu. ,,Treba len snívať, a potom sa vám tá túžba zhmotní. Tak, ako sme snívali o tejto knihe – a nakoniec ju držíme v rukách, tak som sníval aj o tom, že SNS bude raz opäť v parlamente – a to sa nám takisto podarilo.“

Popoludní pokračoval snem kultúrnym programom a Andrej Danko ukončil návštevu Martina na Národnom cintoríne, kde položil veniec na hrob Viliama Paulínyho-Tótha – prvého predsedu SNS v roku 1871 – ako aj k hrobom ďalších národných buditeľov. Ešte pred začiatkom snemu navštívil priestory Matice slovenskej a stretol sa s jej predstaviteľmi, ako aj s primátorom Martina Andrejom Hrnčiarom.

Slávnostný XXIII. Snem SNS sa konal symbolicky v Martine. práve v Turčianskom Svätom Martine Slovenská národná strana 6. júna 1871 vznikla. Vtedy, pri príležitosti 10. výročia Memoranda národa slovenského, sa zišli popredné osobnosti národného hnutia a prijali rozhodnutie, že Slováci sa v ďalšom roku na voľbách do uhorského snemu zúčastnia ako samostatná politická strana s vlastnými kandidátmi.

- Reklama -