Vörös (Most-Híd): Dokázali sme to!

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Od zmeny školského zákona z roku 2013 totiž boli riaditelia škôl, učitelia, žiaci a rodičia deň čo deň v neistote kvôli otázke, dokedy môžu byť otvorené brány ich škôl. Parlament včera schválil novelu školského zákona, ktorá sa z iniciatívy strany Most-Híd dostala medzi priority vlády. Návrh, ktorý predložilo ministerstvo školstva sa vďaka pozmeňovaciemu návrhu podarilo rozšíriť aj na prvý a druhý stupeň plno organizovaných národnostných škôl. Kým prvá zmena sa týkala približne 23 neplno organizovaných škôl, teda škôl iba s prvým stupňom, vďaka môjmu návrhu dostalo až 100 národnostných škôl zákonnú garanciu na to, že ich brány ostanú otvorené. Štát v septembri nezatvorí ani jednu národnostnú školu!

Je to obrovský výsledok vzhľadom na to, že bohužiaľ, rok čo rok sme svedkami toho, že klesá počet žiakov, ktorých by rodičia zapísali do týchto škôl. Je to obrovský výsledok, za ktorý patrí vďaka hlavne Bélovi Bugárovi, ktorý absolvoval tvrdé rokovania s koaličnými partnermi, aby sa výnimka vzťahovala na všetky národnostné školy v krajine. Posledné týždne som sa stretol s viacerými školskými riaditeľmi a starostami, a práve tieto stretnutia ma utvrdili v tom, že musíme spojiť sily a spraviť všetko preto, aby sa tieto školy zachovali, iná cesta totiž neexistuje. Využili sme každú jednu príležitosť na rokovanie s koaličnými partnermi.

Dovoľte mi, aby som vyjadril moju úprimnú radosť, lebo mne týchto 100 škôl stálo za to. Toto bolo jedno z našich hlavných cieľov, a (aj) pre to sme sa snažili byť vo vláde. Aj napriek  tomu, že sme vedeli, že to nebude ľahké. Posledné tri roky nesú v sebe aj ponaučenie – k tomu, aby sme vedeli dosiahnuť naše ciele, musíme vedieť ČO chceme. A to nestačí, musíme to vedieť aj správne sformulovať. Dotknuté strany musia viesť dialóg, civilné organizácie a organizácie zastupujúce ochranu záujmov s politikou a naopak. Musíme vedieť ťahať za jeden povraz a musíme si pomáhať, hlavne pri otázkach týkajúce sa národnostných menšín. Pre mňa osobne nebola a nikdy ani nebude otázka maďarských škôl stranícko-politickou vecou. Tešme sa, lebo je na to dôvod, ale nie na oddych, lebo čaká nás ešte kus veľkej práce vo veci zákona o financovaní škôl, a v tejto súvislosti aj ďalší pozmeňujúci návrh školského zákona, kde bude opäť dôležité to, aby sme mali rozum a srdce na správnom mieste. Tu neexistuje VY a MY, iba MY VŠETCI. 

- Reklama -