SaS: Miroslav Lajčák sa skompromitoval aj na šéfa OSN

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Prezumpcia neviny platí v trestnom konaní pred súdom. Pred tvárou verejnosti platí schopnosť politika vyvodiť zodpovednosť za chyby a klamstvá, ktorých sa dopustil. Zavádzajúca obhajoba Roberta Kaliňáka diskvalifikuje Miroslava Lajčáka ako ministra zahraničných vecí i ako kandidáta na generálneho tajomníka OSN,“ uvádza predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Navyše voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi je vedené vyšetrovanie a zároveň je v ťažkom konflikte záujmov. „Držaním Roberta Kaliňáka vo funkcii strany vládnej koalície nútia ostatných ministrov vnútra členských štátov EÚ sedieť a rokovať s človekom, ktorý je nehodný svojho postavenia. Je to nielen neúcta voči občanom Slovenska, ale neúcta voči celej európskej verejnosti. A veľmi nás prekvapuje, že minister Lajčák práve tento európsky rozmer nevidí,“ dodáva Sulík.

Je absolútne nevhodné, aby sa do riešenia svetových konfliktov na čele OSN zapojil človek, ktorý sa nevie čelom a čestne postaviť ku konfliktu na domácej politickej scéne. „Je to práve minister zahraničia, ktorý by mal dbať na dobrú povesť krajiny, osobitne za situácie, keď má predsedať Európskej únii. Každému normálnemu človeku na Slovensku je jasné, že políciou preverovaný Robert Kaliňák musí odísť z vlády a premiér Fico z Bašternákovho bytu. Len medzi predstaviteľmi vládnej koalície sa ešte nenašiel ani jeden normálny,“ uzatvára Sulík.

- Reklama -