Ministerstvo obrany: Vyšehradská štvorka predstavila Severoatlantickej rade spoločný zámer vyslania výcvikových jednotiek do Pobaltia

0
Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„V oblasti obrany a ochrany východného krídla Aliancie urobila Vyšehradská štvorka významné rozhodnutie. Je to náš spoločný príspevok k bezpečnosti a zároveň príklad vynikajúcej regionálnej spolupráce, pretože sme dospeli k zhode naozaj veľmi rýchlo,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Príspevok V4 do posilnenia prítomnosti Aliancie na východnej hranici NATO bol predmetom rokovania ministrov obrany aj na nedávnom rokovaní v Libliciach. Detaily vyslania následne ešte prediskutovali aj náčelníci generálnych štábov V4 na minulotýždňovom spoločnom stretnutí.

Na dnešnom rokovaní Severoatlantickej rady sa po prvýkrát zúčastnila aj ministerka obrany Čiernej Hory Milica Pejanović-Djurišić, ktorú na rokovaní privítal aj minister obrany SR Peter Gajdoš. Prítomným zároveň oznámil, že dnes podvečer Národná rada SR vyslovia súhlas s ratifikáciou protokolu o vstupe Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie. Slovenská republika sa tak stala iba štvrtým spojencom, ktorý tak doteraz urobil.

„Schválenie prístupu Čiernej Hory do NATO v našom parlamente je potvrdením našej dlhodobej zahraničnej politiky, v ktorej je integrácia Západného Balkánu do euroatlantických štruktúr dôležitou prioritou,“ zdôraznil šéf slovenského rezortu obrany.

Minister Gajdoš sa dnes okrem oficiálnych rokovaní v rámci ministeriálu stretol aj s vysokou predstaviteľkou Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicou Mogherini, s ktorou prediskutoval témy v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie.

Rokovanie ministrov obrany NATO bude pokračovať aj v stredu 15. júna 2016.

- Reklama -