Laurenčík (SaS): Víkendový horor na cestách

0
Milan Laurenčík, poslanec NR SR (Autor: SITA)

Sanácia brala pod hradom Strečno by podľa Ministerstva životného prostredia mala trvať osem mesiacov, teda do konca mája budúceho roka. Práce si zrejme vyžiadajú rozsiahlejšie dopravné obmedzenia. Okrem vylúčenia dopravy počas 11-tich víkendov, sa plánuje aj s obmedzením dopravy do jedného jazdného pruhu počas asi piatich mesiacov.

Netreba si klamať, obchádzková cesta nie je stavaná na takúto záťaž. Je úzka, kľukatá a prechádza dedinami bez chodníkov. Inicioval som stretnutie starostov nášho Mikroregiónu Terchovská dolina so županom a zodpovednými pracovníkmi VÚC Žilina. Žiadali sme, aby sa ešte pred začatím prác, urobili kroky na zvýšenie bezpečnosti na obchádzkovej trase. Žiadali sme obnovenie vodorovného dopravného značenia, vyznačenie nových prechodov a zvýraznenie už jestvujúcich prechodov pre chodcov. Teda najmä tých prechodov, ktoré používajú deti a starší ľudia. Prísľub sme dostali. Veríme teda, že do začiatku prác budú spomínané opatrenia realitou. Záleží nám, aby na obchádzkovej trase nepribúdali dopravné nehody.

Osobne si myslím, že pri tak dlhej dobe uzávierky by sa na bezpečnostné opatrenia malo vynaložiť viac financií. Okrem stredovej čiary, je nutné označiť aj krajnice cesty. Tie sú vo viacerých úsekoch nebezpečné. Malo by sa tiež uvažovať o zavedení semafórov na frekventovaných prechodoch pre chodcov ako aj o inštalácii prvkov spomalenia dopravy. Najmä na miestach, kde je cesta úzka a bez chodníkov pre chodcov. Nehovoriac o tom, že vodorovné značenie by malo byť pravidelne (niekoľkokrát ročne) obnovované. Nie tak, ako je tomu v súčasnosti! Vo viacerých úsekoch cesty je „neviditeľné“ napriek tomu, že zima už dávno skončila. O bezpečnosť na cestách by samala snažiť aj Polícia SR v duchu hesla „Pomáhať a chrániť“! Nie som si istý, či číhanie spoza bučkov a vyberanie maximálnych pokúkt za priestupky je dostatočným opatrením.

Jednoducho si myslím, že šetrenie v tomto prípade nie je na mieste. Každý jeden zbytočne vyhasnutý ľudský život sa totiž nedá vyvážiť peniazmi. Po nešťastí totiž bývajú najhoršie tie výčitky, že sme mohli byť dôkladnejší a pre bezpečnosť urobiť viac.

- Reklama -