Prezident je na pracovnej návšteve Zemplína, diskutoval o Nord Stream II

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

„Slovensko zohráva dôležitú úlohu pri preprave zemného plynu,“ povedal prezident pri návšteve tranzitnej stanice. „Aj naše historické skúsenosti ukazujú, že zemný plyn a jeho preprava, to nie je len obchod, ale zemný plyn sa dá použiť aj ako nástroj vydierania. Ako politický nástroj.“

Podľa Andreja Kisku je nesmierne dôležité, aby sme si v období, keď sa diskutuje o vybudovaní plynovodu Nord Stream II, uvedomili, že už terajšie kapacity plne postačujú na prepravu ruského plynu do Európy. „Po prvé, už len jestvujúca kapacita medzinárodného plynovodu Bratstvo, ktorý tu je, je využívaná napríklad na 60 percent. A po druhé, už existuje plynovod Nordstream I, ktorý nie je naplno využívaný.“

Za projektom Nord Stream II treba podľa prezidenta vidieť ohrozenie, že Ukrajina môže byť veľmi jednoducho odstrihnutá od ruského plynu.

Počas návštevy spoločnosti Eustream diskutoval prezident aj o celkovej situácii v plynárenskom priemysle, o možnostiach tranzitu plynu a zásobovania plynom.

Prezidentov pracovný výjazd pokračoval návštevou mesta Kráľovský Chlmec, kde sa stretol so zástupcami občianskeho združenia Belasý motýľ a navštívil miestnu nemocnicu s poliklinikou. V Čiernej nad Tisou diskutoval Andrej Kiska s vedením spoločnosti ZSSK Cargo.

V piatok navštívi prezident Michalovce a Zemplínsku šíravu, kde ho čaká okrúhly stôl k cestovnému ruchu.

- Reklama -