Smolíková (SNS): Čo môže byť ďalším poslaním školy?

0
Eva Smolíková. (Autor: Archív: E.S.)

Nedávno som bola oslovená, o zastrešenie organizácie najväčšej dejepisnej súťaže gymnázií, ktorá má tradíciu už 25 rokov a zúčastňujú sa na nej študenti z asi 250 škôl zo Slovenska aj Českej republiky. Súťaž každoročne organizuje gymnázium v českom Chebe. A každoročne oslovuje čoraz viac študentov, škôl a vzdelávacích inštitúcií. Podporu jej vyslovujú nielen predstavitelia parlamentov a vlád, špičky univerzít z oboch krajín, ale aj herci, novinári, známe osobnosti. Takúto ponuku som s radosťou prijala a so mnou rovnako niektorí moji stranícki kolegovia – poslanci.

Podobné súťaže, pytagoriády či olympiády v rôznych predmetoch vo svojich zadaniach, ďaleko presahujú bežný stredoškolský rámec učiva. Záujem, zvedavosť a iniciatíva je to, čo musíme v mladých ľuďoch rozvíjať a neuspokoja sa s tým, čo im ponúkne vyučovacia hodina. Tento záujem, kontakt so zahraničnými študentmi a atmosféra súťaže, v nich môže vyvolať rozhodnutie, ktorým smerom sa vo svojej neskoršej kariére vydať.

Zmeny, ktoré sa pripravujú pre celú oblasť školstva, v mnohom ovplyvnia žiakov a študentov. Každá zmena, ktorá sa má udiať, však musí sledovať najmä záujem dieťaťa. Ministerstvo školstva a s ním aj SNS, chce priniesť do vzdelávania kvalitu, priestor pre sebarealizáciu a rozvoj potenciálu mladého človeka. Jedným z pilierov na podporu ich aktivít, samostatnosti, nadšenia a záujmu o veci, má byť aj rozvoj podobných aktivít, ako je spomínaná súťaž, ale tiež stáži, praktických úloh a efektívnejšieho využívania teoretických informácií. Verím, že čoskoro školy na Slovensku získajú dostatok podpory, aby mohli budovať tradíciu rovnako úspešnej a inšpiratívnej súťaže.

- Reklama -