Remišová (OĽaNO): Gastrolístky a ich ochrancovia z koaličnej rady

0
Veronika Remišová, líderka kandidátky OĽaNO (Autor: archív V. R.)

Poslanci vládnej koalície koncom minulého týždňa odmietli v parlamente diskutovať o návrhu strán SaS a OĽaNO-NOVA, ktorým mali dostať zamestnanci možnosť vybrať si, či chcú dostávať gastrolístky alebo peniaze v rovnakej hodnote. Hoci je základnou úlohou parlamentu rokovať o  zákonoch a hľadať ich najlepšiu podobu, mnohí koaliční poslanci hlasovali proti, i keď s obsahom návrhu súhlasili. Pretože nemali požehnanie koaličnej rady. Človek sa tak pýta, na čo nám vlastne je 81 vládnych poslancov a či by nestačilo, ak by namiesto nich v parlamente dvíhali ruky predsedovia strán s tabuľkami, na ktorých by mal každý počet tých „svojich“ hlasov. Ale dobre.

Na koaličnej rade bol asi jediným obhajcom gastrolístkov predseda SNS Andrej Danko. Predseda SNS je dlhý čas pečený varený v televízii TA3 Ivana Kmotríka. A čuduj sa svete, práve Kmotríkova firma GGFS (má v nej podiel 70 %) sa minulý rok vrhla na podnikanie s gastrolístkami. Je síce nový hráč na trhu, no napriek tomu sa jej podarilo od roku 2015 podpísať viac ako 160 zmlúv s rôznymi verejnými subjektami. S Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny podpísala dve rámcové zmluvy na gastrolístky v hodnote spolu skoro 44 miliónov eur. Zmluvu s Kmotríkom mal za banskobystrický kraj aj župan Kotleba, bola cez elektronické trhovisko (EKS) a po mesiaci ju zrušil a podpísal o niečo drahšiu zmluvu s inou gastrolístkovou firmou. Podnikanie s gastrolístkami je u nás vysoko ziskové a ochranná ruka politikov sa preto vždy zíde. V rentabilite tržieb gastrolístkové firmy vysoko prevyšujú väčšinu normálne podnikajúcich firiem a na čistý zisk po zdanení dokážu premeniť viac ako 30 % tržieb (údaje z roku 2014, minulý rok ešte nebol pri všetkých k dispozícii – Kmotríkova firma v prehľade za rok 2014 chýba, intenzívne začala obchodovať až v roku 2015). Tlač a počítanie malých farebných papierikov (gastrolístky) tak boli oveľa ziskovejšie ako jeden z najlepších antivírusových programov na svete (Eset), ako telekomunikácie, rozvod elektriny, banky alebo strojársky priemysel. Najväčšie slovenské podniky blednú pri pohľade na gastrolístkové firmy závisťou.

article_photo

Svojská podpora „podnikania“ gastrolístkových firiem nie je strane SNS cudzia. Už v roku 2008 vyšiel v denníku SME článok „Slota kŕmi svojho advokáta“, ktorý popisoval zlaté časy jednej z gastrolístkových firiem v podnikoch pod kontrolou strany. Gastrolístkové firmy dosahujú svoje neprimerané zisky na úkor zamestnancov i zamestnávateľov, odbyt ich produktu im zabezpečuje priamo štát povinnosťou zakotvenou v zákonníku práce. Verím, že zvíťazí zdravý rozum a keď už koalícia nemohla za nič na svete podporiť návrh opozičný, predloží po čase návrh ako vládny. K hlavnému argumentu ministerstva práce a sociálnych vecí, že zrušenie gastrolístkov by ohrozilo pravidelné stravovanie zamestnancov si stačí pozrieť pripravovanú propagačnú akciu jednej z gastrolístkových firiem s názvom „Nakúp v Lidli a zaplať gastráčom“. Alebo žeby v tom nemeckom obchode varili teplú stravu?

Nakúp v Lidli a zaplať gastráčom

V obchodných reťazcoch končí veľké množstvo stravných lístkov. Ľudia nie sú ovce a majú právo si vybrať, ako a kedy minú svoje zarobené peniaze. Je úlohou štátu podporovať zdravie a teda aj zdravé stravovanie zamestnancov. Zabezpečovanie biznisu pre gastrolístkové firmy je ľahká cesta, ľudom však k zdravému stravovaniu nepomôže.

- Reklama -