SaS: Sme proti zvýšeniu daní na tabak

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Tak ako je súkromnou vecou každého občana, koľko kilogramov bravčového bôčika za mesiac či rok skonzumuje, je jeho súkromnou vecou aj to, či fajčí a koľko cigariet denne. Daň na takzvaný zlý cholesterol neexistuje na rozdiel od spotrebnej dane na alkohol či tabak,“ uvádza poslankyňa NR SR za SaS Janka Cigániková. 

Ak už tieto opatrenia vo forme spotrebných daní existujú, treba nimi zaobchádzať s mierou a nezneužívať ich na vypĺňanie dier vo verejných financiách. „Je nesporným faktom, že elasticita dopytu po tabakových výrobkoch je nízka, fajčiari sú ochotní za cigarety platiť viac bez toho, aby znížili ich spotrebu,“ dodáva poslankyňa NR SR za SaS Jana Kiššová, že s takýmto správaním spotrebiteľov vlády počítajú, a preto je výnos spotrebnej dane z tabakových výrobkov dobre odhadnuteľným a vítaným príjmom do štátneho rozpočtu.

„Zároveň upozorňujeme, že zvýšenie spotrebných daní nie je ani v Programovom vyhlásení vlády na roky 2016 až 2020. Na boj proti fajčeniu má vláda priestor vo forme osvety, ale aj v účinnom sankcionovaní predaja tabakových výrobkov mladistvým. Pripomíname, že strana SaS si vie predstaviť, že fajčenie ako rizikový faktor sa môže uplatniť pri zdravotnom poistení. Za daných podmienok je to však len hudba budúcnosti,“ uzatvárajú poslankyne.  

- Reklama -