Minister školstva Peter Plavčan sa stretol s budúcimi kominármi

0
Peter Plavčan (Autor: SITA)

“Páči sa mi, že je škola zameraná na stavebníctvo a nerozptyľuje sa do rôznych smerov. Je dobré, že sú tu tradičné remeslá. Tie musíme popularizovať a pozdvihnúť, aby murár či kominár mali svoje postavenie v spoločnosti, aby bolo jasné, že je to odborník, ktorý vykonáva svoje remeslo dobre a aby bol vážený,” uviedol Plavčan.

Nitrianska SOŠ je jedinou školou na Slovensku, na ktorej v súčasnosti študujú budúci kominári. Po viac ako 15 rokoch tu znova otvorili tento študijný odbor, pričom doteraz boli záujemcovia odkázaní len na rôzne kurzy. 

V prvom ročníku sa tak kominárskemu remeslu učí 11 žiakov. Budúci absolventi odboru nebudú mať podľa riaditeľky školy Ľubice Hlaváčovej problém s umiestnením na trhu práce.

Ministerstvo školstva intenzívne pracuje na podpore a zatraktívnení odborného vzdelávania, keďže viaceré profesie a remeslá sú už na trhu práce nedostatkové. Okrem nedávno spusteného systému duálneho vzdelávania chce stredné odborné školstvo aj výraznejšie propagovať v rámci pripravovanej reformy vzdelávania. “Budeme pripravovať aj právne predpisy, aby sa táto situácia zmenila. Remeslá sú naozaj potrebné, a to nielen dnes, ale najmä v budúcnosti,” dodal Plavčan.

Stredná odborná škola, Nábrežie mládeže 1 v Nitre má viac ako 65- ročnú tradíciu. Počas svojho pôsobenia pripravila pre stavebníctvo viac ako desaťtisíc remeselníkov rôznych profesií. Zachovala si zameranie na tradičné stavebné remeslá a odbory úzko súvisiace so stavebníctvom, ako sú murár, tesár, inštalatér, klampiar, stolár a maliar, ktoré patria v súčasnej dobe medzi nedostatkové odbory. Od školského roku 2015/2016 rozšírili svoju ponuku o učebné odbory kominár a kachliar.

Škola taktiež pôsobí ako Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre stavebníctvo v pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja. V rámci celoživotného vzdelávania tak poskytujú rekvalifikačné vzdelávanie a realizáciu odborných školení v odboroch murár, tesár, inštalatér, stolár a kominár.

- Reklama -