Pollák (OĽaNO): Obchod s deťmi zamietli pod koberec. Biznisu dala nová vláda zelenú

0
Bývalý splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (Autor: SITA)

Stačí vymeniť zopár ľudí po voľbách, dať im moc a čuduj sa svete, názor na kauzu v Rokycanoch sa zmenil. Školu nakoniec nezrušia a to aj napriek výsledkom rediagnostiky, ktorá potvrdila, že každé štvrté dieťa z preverovaných detí do tamojšej súkromnej špeciálnej školy nepatrí. Biznis bude pokračovať, zaplatia to občania.

Pripomeňme si zopár faktov – škola nemala na prevádzku potrebné hygienické povolenia, úradom nedodávala potrebné potvrdenia o dochádzke, deti mali neprijateľné hygienické podmienky a len po medializácii sa vedenie trochu pozviechalo, začali maľovať. Zriaďovateľom súkromnej školy v Rokycanoch je syn Petra Švaňu, otca, ktorý mal na prešovskom Okresnom úrade v mene štátu zodpovedne dohliadať na dodržiavane všetkých pravidiel, žiaľ, pomohol sebe a svojmu synovi. Obaja si na projekte súkromnej špeciálnej školy nabalili vrecká. Zriaďovateľ mal v tom istom čase pracovať na dvoch miestach, na prešovskej ZŠ Sibírska ako aj v súkromnej špeciálnej škole v Rokycanoch. Jeho otec z odboru školstva na Okresnom úrade v Prešove si mal privyrábať na špeciálnej škole ako údržbár. Pýtal som sa veľa ľudí – nikto z nich ho tam nevidel. Brali štátne peniaze za nič, bez chrbtovej kosti si nabaľovali vrecká zo špinavých peňazí získaných aj za neoprávnené zaraďovanie detí, ktoré dohadzovali do súkromného psychologického centra, kde im diagnostikovali mentálnu retardáciu pomocou nesprávnych psychotestov. Títo ľudia morálne zlyhali, porušili zákon a zneužili svoju právomoc kvôli peniazom.

Nebolo to vôbec ľahké odhaliť kauzu v prešovskom regióne, ktorý je postihnutý rodinkárstvom a korupciou. Podpora však prišla aj od bývalej štátnej tajomníčky ministerstva školstva Romany Kanovskej.

Časy sa zmenili. Na moje miesto nastúpil po voľbách nový splnomocnenec, politický nominant strany Most-Híd Ábel Ravasz a na miesto štátneho tajomníka ministerstva školstva nominant tej istej strany Most-Híd Prešovčan Peter Krajňák.

Diagnostika ukázala, že z preverených každé štvrté dieťa nie je mentálne retardované a v špeciálnej škole nemá čo robiť. Zničili im budúcnosť, nedostanú vzdelanie na ktoré majú právo, nepôjdu na strednú školu, nedostanú dobrú prácu. Kde je transparentné využívanie verejných zdrojov? Špeciálna škola dostáva na rozdiel od základnej školy zvýšený normatív na každého žiaka. Vyšší normatív (viac peňazí) je v mnohých prípadoch poriadnou motiváciou pre zriaďovateľa.

Ábel Ravasz sa pre Slovenský rozhlas vyjadril, že moje slová o biznise na deťoch boli príliš silné. Takéto slová by som nikdy nečakal od vedenia úradu, ktorý má hájiť záujmy rómskych detí, nečakal by som, že bude túto kauzu zľahčovať a hovoriť o tomto probléme ako prehnanom. Každé štvrté dieťa bolo diagnostikované nesprávne. Je to vážny problém a spolu s ministerstvom školstva ho zamietli pod koberec.

V sobotných dialógoch na Slovenskom rozhlase vyhlásil: „Sa ukázalo teraz, že tá situácia nie je až taká jasná, ako predpokladal úrad pred polrokom.“ Čo sa za ten polrok ukázalo? Ukázalo sa jedine to, že funkciu splnomocnenca pre rómske komunitu by mal zastávať Róm s dostatkom citlivosti, znalosti problematiky, s dostatkom skúsenosti a čo je najdôležitejšie s dostatkom odvahy.

Splnomocnenec sa tvári ako diplomat, schováva sa za inteligentné frázy či programové vyhlásenia vlády. V kauze Rokycany potvrdil, že sú to iba prázdne slová. Všetky podklady o tejto kauze má na stole. Ignoruje ich, spolu s ministerstvom školstva situáciu neriešia, nekonajú. Súkromná špeciálna škola v Rokycanoch bude pokračovať. Deti prišli o budúcnosť a štát o peniaze.

Prvýkrát sa nám podarilo dokázať, že situáciu v špeciálnych školách štát nemá pod kontrolou. Štát nemá pod kontrolou to, či sa používajú správne diagnostické testy, či sú v nich len deti, ktoré tam patria, či majú riadnu dochádzku, či zamestnanci chodia do práce, či majú špeciálne školy potrebné povolenia na prevádzku… Pýtať by sme sa mohli ďalej, no naša práca – práca odborníkov z akademickej obce, neziskových organizácií, európskych inštitúcií bola zbytočná. Súkromná špeciálna škola v Rokycanoch napriek vážnym pochybeniam pokračuje, splnomocnenec a štátny tajomník ministerstva školstva sú s týmto rozhodnutím zrejme stotožnení a spokojní.

Napriek tomu, že Slovensko malo príležitosť exemplárne potrestať na základe relevantných dôkazov a odporúčaní štátnej školskej inšpektorky nekalé praktiky obchodu s deťmi a vyradiť školu zo siete škôl, neurobili to. Neurobili to aj napriek tomu, že okrem mňa bola o pochybeniach školy presvedčená aj bývala štátna tajomníčka ministerstva školstva Romana Kánovska ako aj bývalý minister školstva Juraj Draxler. Prišli noví ľudia, ktorí doposiaľ ani prstom nepohli, aby zabránili biznisu na deťoch a zneužívaniu verejných zdrojov.

Je mi ľúto výberu nového splnomocnenca, nominanta Mostu-Híd. Dával som mu šancu napriek zlým hlasom, no po jeho bagatelizovanom, neangažovanom a dehonestujúcom prístupe ku kauze obchodu s nevinnými deťmi som presvedčený, že nedokáže pochopiť problematike marginalizovaných rómskych komunít.

- Reklama -