Zemanová (SaS): Druhý dych pre lesné porasty v Bratislave?

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Spoločnosť LH Projekt spracovala Program starostlivosti o les (PSL) v zmysle zadania a podľa zákona o lesoch. Zaiste nebol prvý, ktorý spracovali. A myslím, že z pohľadu čisto lesníckeho si urobili aj dobrú robotu. Prečo sa teda vytvorila taká vlna nevôle zo strany verejnosti, ekológov a samosprávy?

Situácia ohľadom schválenia PSL je stále otvorená. Treba o nej hovoriť, aby sme o 10 rokov nemali len oči pre plač.

Niekto vníma les ako výrobný prostriedok na získanie suroviny dreva na rôzne účely a iný zas ako ekosystém s  ako pôdoochrannou, vodohospodárskou, klimatickou, rekreačnou a inou funkciou.

Spracovanie PSL si žilo  svojim procesom. Najprv odbornou prácou spracovateľa a následne tichým nástenkovým životom,  prišpendlením protokolu na úradnej tabuli príslušných mestských častí a obcí. Bolo to v auguste 2015, v čase vrcholiacich letných dovoleniek, pekne podľa zákona na 15 dní. 

Pochybil občan, že si tabuľu s oznamom nevšimol a ak aj áno, tak možno ani z protokolu nevyrozumel, že čo sa tam píše.  Samotný návrh PSL má desiatky strán a podrobné mapy , protokol je suchý záznam zrozumiteľný pre tých, ktorých sa týkal.  Občan sa v tom čase neozval a má teraz smolu.  15. dňom nástenkovania začalo správne konanie a kto sa dovtedy neozval, už mu zostala iba lampáreň. Keď  občianske združenia identifikovali problém a ozvali sa, bola jar 2016.  Okresný úrad pripomienky zamietol so zdôvodnením, že ich po termíne nemôže akceptovať. 

Môže alebo nechce? Kde je vôľa, tam je cesta, aj v správnom konaní.   Aj by mohol vychádzajúc zo samotnej podstaty veci, na ktoré občania a iná verejnosť  vo svojich, hoci  oneskorených , podaniach poukázali. Lepšie je obsah podaní preveriť skôr, ako  riešiť  podania na preskúmavanie vydaného rozhodnutia mimo odvolacieho konania. 

Tých dôvodov na pozastavenie a preskúmanie návrhu môže byť aj viac. Najzávažnejším je  nesúlad PSL  s inými  zákonmi a inými  právnymi predpismi ako  sú napríklad záväzné časti územných plánov, predpisy ochrany prírody, či zákon o vodách.

Možno sa dá diskutovať o návrhu a spôsobe  zalesňovania v obnovovaných porastoch, či o druhovom zastúpení vysádzaných stromov. Nemal by však názor jednej lesnej správy zavážiť viac ako názory iných subjektov. PSL je dôležitý dokument, na základe ktorého sa formuje kvalita lesa a životné prostredie  na ďalších 10 rokov.

Súčasná legislatíva prostredníctvom zákona o lesoch nahráva hospodárskemu využitiu lesa viac, ako inému spôsobu užívania.

Treba si položiť otázku: Čo je viac, hodnota kubíka dreva v rekreačných a prímestských lesoch, alebo náklady na realizáciu protipovodňových opatrení, či stratu hodnoty prírodno rekreačného potenciálu na regeneráciu síl občana? Istotne nie je jednoduché nájsť tú pravú mieru medzi týmito požiadavkami. 

Je nanajvýš potrebné, hoci aj v lehote pred vydaním rozhodnutia ešte raz preveriť argumenty a námietky doložené hoci aj oneskorene. Stále je možnosť správne konanie prerušiť, zastaviť a obnoviť ho po vyjasnení si stanovísk. 

Jedného žolíka má v rukách prednosta Okresného úradu a druhého pani ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela  Matečná.

Vážená pani ministerka,

ako nadriadená organizácii Lesy SR, š.p., dajte šancu stromom , lesným porastom s vysokou spoločensko rekreačnou funkciou v Bratislavskom kraji. Umožnite, aby sa návrh PSL otvoril a kritické lokality ako je hospodárenie na ostrove Sihoť, v Pečianskom lese a iných problematických lokalitách prekonzultoval  s odbornou verejnosťou a samosprávami a dal do súladu s celospoločenskými záujmami.

- Reklama -