Prezident navštívil Žiar nad Hronom a Kremnicu

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

V Žiari nad Hronom prezident diskutoval so študentmi Súkromnej strednej odbornej školy technickej, ktorá je príkladom, že systém duálneho vzdelávania a systém prípravy študentov podľa požiadaviek zamestnávateľov vytvára predpoklady na to, aby sa nezamestnanosť držala na nízkej úrovni.

Andrej Kiska sa v diskusii so študentmi zaujímal o to, prečo sa rozhodli práve pre technické predmety. Ako povedal, cieľom je preniesť túto motiváciu aj na ďalších ľudí. „Naši zamestnávatelia veľmi potrebujú a už im chýbajú takéto technicky vzdelané kádre,“ pripomenul prezident.

Prezident navštívil aj spoločnosť Nemak, najväčšiu z firiem v miestnom priemyselnom parku, v ktorej pracuje viac ako 400 ľudí.

Na stretnutí s vedením Žiaru nad Hronom patril medzi preberané témy aj problém nelegálnej rómskej osady pod Kortínou. Jedným z plánovaných riešení je založenie sociálneho podniku, ktorý dá dlhodobo nezamestnaným obyvateľom šancu pracovať.

V poobedňajších hodinách pokračoval program prezidenta návštevou Kremnice. Jej ústrednou témou bol rozvoj turistického ruchu. Prezident sa stretol s vedením kremnickej mincovne a prezrel si jej priestory, navštívil miestny hrad aj banské múzeum v štôlni Andrej.

Na rokovaní s vedením Kremnice bola jednou z hlavných tém zlá dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

- Reklama -