Blaha (SMER-SD): SaS je tou najtragickejšou straničkou na tejto planéte

0
Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD) (Autor: SITA)

Chcú oslabiť ochranu agentúrnych zamestnancov, chcú znižovať ochranu bezpečnosti pri práci, chcú znížiť minimálne mzdové nároky pre kvalifikovanejších zamestnancov, chcú umožniť zamestnávateľom protizákonne prepustiť svojich zamestnancov a vykúpiť sa z toho bez väčšej sankcie, chcú znižovať príplatky za prácu cez sviatok a v nedeľu, chcú zlikvidovať štátnu podporu podnikovej sociálnej politiky…

Skrátka, chcú na súčiastky rozobrať Zákonník práce, ktorý je výsledkom sociálneho kompromisu medzi odborármi a zamestnávateľmi, na ktorom niekoľko rokov vyjednávali – a toto chcú, prosím pekne, rozmlátiť na cucky cez – a teraz sa podržte – poslanecké návrhy! Nie cez štandardný legislatívny proces, ale takto prvoplánovo! Bože, odpusť im, nevedia, čo činia… Oni chcú nehanebne zbavovať robotníkov ich sociálnych práv nielenže bez akéhokoľvek mandátu, ale aj bez akejkoľvek verejnej diskusie, s úplným vylúčením sociálnych partnerov, skrátka, oni to chcú odbaviť ako tí najarogantnejší latifundisti niekde v Hondurase… A ešte sa tu oháňajú zlepšením podnikateľského prostredia.

Jesus, ja už len čakám, kedy navrhnú možnosť zamestnávateľa zbičovať svojho zamestnanca – však podnikateľské prostredie, nie? Toto sú číre neoliberálne nezmysly a v živote im za toto nemôže zahlasovať žiaden civilizovanejší politik so štipkou európskeho rozmeru. Zabíjame tu čas. S nikým o tom nejednali, iba to marketingovo naplácali do podateľne parlamentu, ako keby tam nahádzali vrecia so zemiakmi. Skrátka sa iba ďalej pretekajú o to, kto je väčší neoliberál. Je smutné, že máme opozíciu na úrovni banánovej republiky, SaS je tou najtragickejšou straničkou na tejto planéte.

- Reklama -