Faktor (KDH): Riaditeľské stoličky

0
Marian Faktor (Autor: KDH)

Transparentnosť sa v programovom vyhlásení vlády (PVV) spomína mimoriadne často. V Transparency International  Slovensko tuším spočítali, že každá štvrtá zmienka tohto slova v celom PVV je práve v časti o zdravotníctve. V súvislosti s výmenou na riaditeľských stoličkách sa spomínajú “transparentné výberové konania”. Nič nové pod slnkom. Výber riaditeľov formou transparentných výberových konaní sľubovali všetci doterajší ministri zdravotníctva. Napriek tomu sme tu mali množstvo káuz, predražených nákupov a pochybných zmlúv.

Ak vychádzame z premisy, že akékoľvek pravidlá sa dajú obísť, a platí to aj pre vyspelé firmy so silnou korporátnou kultúrou, kľúčom sú ľudia. Rozviniem to, ľudia s osobnou zodpovednosťou. Nemôžeme sa spoliehať na dobré slovo, na sľuby, obzvlášť ak ide o štátne inštitúcie a nominácie na jedno volebné obdobie. Máme neblahé skúsenosti a osobná zodpovednosť vyplývajúca priamo zo zákona by mala byť správnym riešením.

Nový minister bude oddlžovať nemocnice. Opäť, štvrtýkrát bude podmienkou oddlženia garancia vyrovnaného hospodárenia. A každý riaditeľ to rád znova prisľúbi. Prečo by nie, keď doteraz za prípadné zlyhanie neniesol zodpovednosť. Skôr sa držal opačnej logiky. Nemocnicu znova dostal do dlhov, očakávajúc, že dlhy sa zmažú, keď prídu peniaze v rámci ďalšieho oddlžovania.

Na vyrovnané hospodárenie nemocníc potrebujeme financovanie a vyriešenie investičného dlhu. Spolu s osobnou zodpovednosťou manažmentu za výsledky hospodárenia jasne definovanou v zákone. Tak ako to je vo finančných inštitúciách alebo v samospráve.

Ak sa totiž nový riaditeľ  nemocnice posadí na onú stoličku s vedomím, že jeho prípadné zlé rozhodnutia ho dobehnú, tak sa bude usilovať robiť prezieravé a múdre rozhodnutia počas celého funkčného obdobia. A tie nemusia byť vždy populárne. K takým rozhodnutiam určite patrí prijímanie opatrení proti ďalšiemu zadlžovaniu.

Pri riaditeľoch štátnych nemocníc by malo platiť: kto si trúfa byť riaditeľom a nebojí sa osobnej zodpovednosti, prihláste sa do výberového konania. Pripravte sa, že to bude drina.

Niečo mi hovorí, že uchádzačov by bolo menej.

- Reklama -