Nicholsonová (SaS): Budovu získa developer a bezdomovci budú močiť na galériu. No a?

0

Smrdia, lebo sa nemajú kde osprchovať a umyť. Močia na budovy, lebo nemajú kde inde močiť, keďže nie sú verejné záchody. Tmolia sa po uliciach a vozia sa tam a späť v mestskej hromadnej doprave lebo nemajú kam inam ísť. Problém samosprávy, ktorý vedia kandidáti na primátora pomenovať akurát tak pred voľbami, keď zbierajú hlasy. Kým oni rozprávajú, iní riešia. S riešením prišlo v roku 2011 občianske združenie Vagus. Začali prevádzkovať nízkoprahové centrum DOMEC. Tam sa chodia stovky z 5000 bezdomovcov v Bratislave  umyť, osprchovať a venovať sa zmysluplnej činnosti.

Niekto by si možno myslel, že mesto musí takúto iniciatívu podporovať, keď už nie pre to, že mu to káže zákon o sociálnych službách, tak aspoň pre to, aby niekto iný suploval plnenie predvolebných sľubov primátorov. Ale nie. Mesto Bratislava sa snaží takúto iniciatívu pošliapať a občianske združenie Vagus a ich nízkoprahové centrum Domec zlikvidovať. Ako? Cez peniaze.

Kým jednému z prevádzkovateľov sociálnych služieb pre bezdomovcov mesto vykrylo 100% ich rozpočtu, OZ Vagus dostalo len 40%. Mesto tým nielen porušilo zákon o sociálnych službách, ale aj ústavou garantovaný princíp rovnakého zaobchádzania. To, čo vedenie mesta predviedlo, je na žalobu, pretože ich delenie poskytovateľov sociálnych služieb na rovných a rovnejších, je diskriminačné.   Kým jedných 100% finančne podporia, druhých 100% finančne zlikvidujú. OZ Vagus vydrží s peniazmi od samosprávy tak do konca mája a mesto to veľmi dobre vie.

Pýtate sa PREČO? Jedno vysvetlenie mi napadá. Lukratívna budova v lukratívnej časti Bratislavy. A k tomu záujem developera a primátor, ktorý má v kompetencii vykonať také kroky smerujúce k likvidácii OZ Vagus, aby sa budova po krachu Domca uvoľnila. Jedine, že by som sa mýlila.

Domec sídli v centre Bratislavy, v budove, ktorú si prevádzkovateľ od mesta prenajíma za symbolické euro. Lenže, tá budova sa celé roky mestu rozsýpala pred očami a preto, pred tými zopár rokmi, vedenie mesta urobilo dobrý skutok, prenajalo to OZ Vagus s podmienkou, že tú ošarpanú budovu na vlastné náklady zrekonštruujú. Aj zrekonštruovali, bola som tam. Vskutku, veľmi pekné veľké priestory, uprostred tichá záhrada, ktorú zveľadili bezdomovci. Tie priestory sú v budove v širšom centre Bratislavy, ktorú obklopujú iné budovy, na ktoré developeri už dávno pristavali minimálne dve poschodia plné lukratívnych bytov. Len táto jedna nie je developerom dotknutá a slúži bezdomovcom. Je to výzva. Ale, ako hovorím, môžem sa aj mýliť.

Jedine tak si však viem vysvetliť ten nezmyselný krok vedenia mesta, ktoré  nerešpektuje zákon o sociálnych službách, ani ústavnú garanciu rovnakého zaobchádzania a podujalo sa zlikvidovať OZ Vagus a ich nízkoprahové centrum Domec, ktoré sa denne postaralo o desiatky bezdomovcov. Ak sa primátor nespamätá, už začiatkom júna sa má Bratislava, jej rezidenti aj jej turisti, a hlavné mesto predsedajúcej krajiny Rady EÚ, na čo tešiť.

- Reklama -