Danko (SNS): Rozvahou dokážeme lepšie hájiť záujmy Slovenskej republiky

0
Andrej Danko (Autor: SITA)

SNS potrebu reformy únie zadefinovala už pred troma rokmi v dokumente Popradské memorandum – Žiadosti slovenských vlastencov Bruselu.

To, že sa SNS stala parlamentnou stranou, považuje za ďalší krok k tomu, aby sa memorandum stalo východiskom pre širšiu politickú diskusiu na domácej scéne, ale aj so zahraničnými partnermi z členských štátov EÚ. Vytvorenie priestoru pre diskusiu o problémoch, o výhodách či nevýhodách členstva, o tom, kde fungovanie EÚ a jej bruselských úradov zlyháva, považujeme za nevyhnutné. Inak mnohé členské štáty budú čoraz viac vyjadrovať nespokojnosť s tým, kam sa Európska únia uberá. Nielen na Slovensku silnejú hlasy, že únia sa mení na akýsi superštát a že nie do takej únie sme vstupovali.

Brusel by mal jasne definovať, či má byť únia národných štátov, alebo bude európsky superštát. SNS však superštát odmieta – v Popradskom memorande presne definuje v 15 bodoch, v ktorých oblastiach je reforma nevyhnutná. Sme za solidaritu, ale nechceme, aby bolo zasahované do našich kompetencií tam, kde je naším právom rozhodovať. Nielen SNS vyjadruje nesúhlas, aby sa do Bruselu bezmyšlienkovite prenášali kompetencie, ktoré patria do kompetencií a definujú suverenitu národných štátov.

Naša podpora reforiem v Európskej únii je náš spoločný cieľ. Spoločne chceme parlament, o ktorom a v ktorom budeme rozhodovať my sami, nie Brusel. Sme presvedčení, že platformou pre diskusiu bude aj čas, kedy Slovenská republika bude predsedať Rade EÚ. Sme na to pripravení aj vďaka rozvážnosti a postupu tých, ktorí budú počas predsedníctva zastávať výkonnú moc. Politickú podporu dostanú od predsedov koaličných politických strán. A pokiaľ sú predsedovia strán rozvážni, dokážu hájiť záujmy Slovenskej republiky. Spoločným postupom a rozvahou to pôjde určite ľahšie.

- Reklama -