Gröhling (SaS): Ako pre zákon hodíme cez palubu školy aj žiakov

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

Nedávno sa mi ozvala nešťastná zástupkyňa riaditeľa odbornej školy na strednom Slovensku. Zriaďovateľ im oznámil, že nebudú môcť otvoriť triedy, ktoré plánovali.

Ak sa na strednú odbornú školu neprihlási na jeden odbor toľko žiakov, aby zaplnili celú triedu, škola môže spojiť tento odbor do spoločnej triedy s iným. Podľa zákona môže do spoločných tried spájať len príbuzné odbory (napríklad cukrárov s pekármi ale nie cukrárov s murármi). A to aj napriek tomu, že všetky odbory majú rovnaké teoretické všeobecné predmety a aj niektoré odborné (ako napr. ekonomika). Či sú v triede príbuzné či odlišné odbory, žiaci absolvujú všeobecné predmety spolu a na odborné sa delia do skupín. Škola to takto doteraz bezproblémovo robila. Zákon to ale nezaujíma, teraz musí škola spájať iba príbuzné odbory do jednej triedy. Aj keď chod vyučovania bude vyzerať úplne rovnako. Po konzultácii s právnikom som zástupkyni musel potvrdiť, že nemajú na výber a naozaj o niektoré triedy prídu.

Budúci rok neotvorí škola triedu pre krajčírky a krajčírov. Nemajú príbuzný odbor, s ktorým by ju spojili. Neotvoria ani odbor geológia a geotechnika. Ten možno úplne zanikne. Aj keď je nedostatkový a na trhu ho potrebujeme. Dokonca sa študentom tohto odboru poskytuje motivačné štipendium. Na ničom z toho nezáleží. Nemožno ho spojiť s iným odborom a žiakov sa neprihlási toľko, aby zaplnili celú triedu. Mimochodom, ak by aj vznikla celá trieda geológov, toľko absolventov naraz trh nepotrebuje. Zaujíma to zákon? Odpovedzte si sami.

Na stredných odborných školách budú vždy osamotené odbory, ktoré sa nedajú spojiť s inými. Ide aj o odbory, ktorých je na trhu nedostatok a na ktoré žiaci dostávajú motivačné štipendiá. Práve tieto odbory potrebujeme. Podľa tohto zdroja v súčasnosti viac ako 75 % absolventov odborných škôl nenájde uplatnenie vo svojom odbore a to má pochopiteľne dopad aj na ekonomiku krajiny. To, čo teraz potrebujeme, je podpora štúdia drobných remesiel, ktorých absolventi sa rýchlo uchytia. Zákon ale robí presný opak. Znemožňuje školám tieto odbory učiť.

Opäť sa len dostávame k príbehu, na konci ktorého systém robí viac škody než osohu. Škola pre byrokraciu nemôže plniť svoje poslanie – vzdelávať. A žiak nemôže študovať to, čo chce, len preto, že zákon si to neželá.

Nič sa nedá robiť, zákon je zákon. A je jedno, že je absurdný, nedokonalý alebo odtrhnutý od praxe. Zákony musíme dodržiavať a preto sa triedy v danej škole zrušia. A o pár rokov budeme mať opäť nedostatok absolventov istého odboru — A vtedy príde nový zákon, ktorý to celé bude veľkolepo riešiť a bude naprávať problémy, ktorým mohol predísť dnes. Možno príde projekt za štátne peniaze na propagáciu nedostatkových odborov. Myslím si, že žiakom, čo budúci rok nenastúpia do svojho odboru, to už bude jedno.

- Reklama -