Hraško (OĽaNO): 300 miliónov na šetrenie! Si robíte srandu?

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Majú teda v prvotnej fáze vzniknúť 6 členné tímy analytikov na ministerstvách podobné Inštitútu finančnej politiky, ktoré funguje pri ministerstve financií. Podľa rozhlasu má analýzou prechádzať každá väčšia investícia či regulácia a posudzovanie zákonov. Toto je popis ich budúcej činnosti. Poďme sa pozrieť na financovanie týchto novozriaďovaných tímov.

Analytické tímy majú byť platené z 300 miliónového balíka z európskeho fondu na efektívnu verejnú správu. Ale vraj to nebude donekonečna, lebo v budúcnosti by to mal ťahať štát a analytické tímy budú platené z toho, čo sa ušetrí. No to ma podrž! Takže to, čo sa ušetrí na rozkrádaní pôjde nakoniec samotným analytikom, ktorý to majú odhaľovať. V čom je potom efektivita zriadenia takýchto tímov? A kto doteraz robil takého hodnotenia?

Posledné štyri roky som bol priamym svedkom toho, ako sa nastavovali verejné obstarávania na čokoľvek. Ako sa robili analýzy a štúdie? Len jeden námatkový príklad, na ktorý bolo poukazované viac krát – obchvat Bratislavy D4 a R7. Analýzu si platil štát a celkom kráľovsky. A čuduj sa svete, analýza vyšla tak, ako to potrebovalo ministerstvo. 4,5 miliardy bola celkom efektívna cena a ešte to vyšlo aj tak, že to nemôže postaviť štát, ale sa to MUSÍ postaviť cez PPP. Viacerým odborníkom však vychádzalo úplne niečo iné, a ja som na to tiež upozornil na prvej verejnej prezentácii tejto „štúdie uskutočniteľnosti“, že sú tam dosádzané takzvané „Bulharské konštanty“ – takto sme označovali na stavebnej fakulte veličinu, ktorá bola z prsta vycucaná, aby nám výsledok vyšiel podľa požiadaviek vyučujúceho. Väčšinou sú to veci ťažko kontrolovateľné a človek by si musel dať tú námahu kontrolovať to úplne od začiatku. Takže požiadavka z ministerstva bola jasná – potrebujeme, aby to vyšlo výhodné cez PPP. A vyšlo to tak. Dnes si poviete, ale vysúťažila sa cena len 1,9 miliardy. Áno, ale na zmenené parametre diaľnice – teda hodne zmenšené oproti pôvodným. Okrem toho som vtedy kritizoval (ale nikde to nezaznelo v médiách), že D4 bez tunela popod Karpaty nemá význam a že nič v doprave nevyrieši. Zato R7 určite áno, ale to by už bez D4 vychádzalo výhodnejšie stavať štátom a nie cez PPP. A na toto netreba analytické tímy, ktoré budú bohato zaplatené z fondov EU, ktoré mohli byť opäť využité efektívnejšie!

Takže zhrnutie verejných obstarávaní: Pri predražených projektoch všetci vedeli a vedia o neefektívnych nastaveniach verejných obstarávaní a teda to, že nikto, ani žiadne ministerstvo nepotrebuje špeciálne analytické tímy. Stačí prestať rozkrádať verejné financie a neprideľovať predražené zákazky kamarátom a spriaznencom. Nenastavovať podmienky tak, aby sa len títo „vyvolení“ mohli zapojiť do tendrov a verejných obstarávaní a ryžovať tak na spoločnom. Tu ide opäť len o rozpeľhanie 300 miliónov z európskych (aj našich) peňazí. Ak by sme tieto peniaze nikdy do Bruselu neposlali a odstrihli sa od oligarchie, tak 300 miliónov by sme vedeli využiť omnoho efektívnejšie na náš rozvoj aj s multiplikačným efektom.

Skúsme si však urobiť malú kalkuláciu využitia tých 300 miliónov Eur (nie odbornú, takú rýchlu lajckú). Máme 13 ministerstiev a úrad vlády, teda 14 analytických tímov, po 6 ľudí je 84 ľudí. Táto vláda to nenechá tej ďalšej, takže predpokladajme funkčnosť tímov 4 roky (toto volebné obdobie a čerpanie Eurofondov). Ďalej predpokladajme, že bude treba nové priestory, ale všetky tímy budú v jednej budove (analyzovať môžu aj mimo svojho ministerstva) – potreba pre 84 ľudí cca 500m2, nájom 10€/m2 (sú aj po 6€/m2), teda náklady na ročný nájom 60.000,-€, za 4 roky 240.000,-€. Bude treba kancelársky nábytok (stôl, skrinka, poličky, pohodlná stolička, kója) – 1000,-€ na osobu, teda 84.000,-€ pre všetkých. Bude treba aj techniku (počítače, sieťová tlačiareň) – 3000,-€ na jedného (samozrejme sa počíta s predražením), teda 252.000,-€. Odpočítajme náklady na zriadenie a prevádzku za 4 roky a dostaneme sumu 299.424.000,-€. Táto zrejme bude určená na platy týchto analytikov za 4 roky, teda 74.856.000,-€ na rok a 6.238.000,-€ na mesiac pre 84 ľudí. To je cez 74.000,-€ mesačne na jedného analytika! Alebo si niekto myslí, že analytické tímy budú z Eurofondov fungovať dlhšie pri programovom období 2014-2020? Z takejto sumy by sa dalo žiť 7797-mim dôchodcom z dôchodkom 800,-€ celé 4 roky. Toto je aj suma, ktorá dokáže pridať učiteľom každoročne tak, aby sa nemuseli za svoje povolanie v zahraničí hanbiť. Koľko sa dá ušetriť na „VEĽKEJ“ investícii po analýze? Pri jednej miliardovej zákazke ak ušetríte 100 miliónov a pri vyplatení analytikov vám ešte ostane cez 25 miliónov. Ukáže sa efektivita. Nech by bola len jedna takáto zákazka za rok, tak sa analytici hravo uživia, ale s mesačným platom 74.000,-€. Aj vám to takto vychádza?

Postavme si potom otázku, na čo sú kmeňoví zamestnanci ministerstiev, keď nedokážu určiť, či je niečo efektívne, alebo nie? Načo je potom minister, ak nedokáže posúdiť, či je niečo efektívne a nedá sa realizovať lacnejšie pri danej kvalite? Ale samozrejme, že to vedia, ale tu ide o tých 300 miliónov a zdôvodnenie opodstatnenosti fungovania analytikov.

Záver: Ak nebudeme platiť zbytočných analytikov a prestanú sa rozkrádať verejné financie, tak vieme hravo pridať učiteľom, aj zdravotníkom, aj dôchodcom a naplniť tak deklarovaný záujem o tieto skupiny občanov.

- Reklama -