Ministerstvo obrany: Vojenské historické múzeá budú počas „Noci múzeí a galérii“ sprístupnené zdarma a otvorené až do polnoci

0
Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Noc múzeí je vhodný spôsob ako priblížiť našu vojenskú históriu, ale aj súčasnosť ozbrojených síl širokej verejnosti. Je v našom záujme, aby sme vzbudili záujem o tieto témy predovšetkým u mladých ľudí,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň pripomenul, že rezort obrany chce podporiť zvyšovanie vlastenectva a  branného povedomia občanov v duchu národných a vojenských tradícií.  „A naše vojenské múzeá   sú ideálne na získavanie poznatkov o našej vojenskej histórii,“povedal šéf rezortu obrany.

„Návštevníci Vojenského historického múzea sa budú môcť v priestoroch múzejného oddelenia Piešťany a Svidník oboznámiť so zmodernizovanými expozíciami približujúcimi vojenskú minulosť Slovenska a Slovákov,“ doplnil  riaditeľ Vojenského historického ústavu plukovník Miloslav Čaplovič.

Počas 12. ročníka Noci múzeí a galérií čaká návštevníkov nielen prehliadka expozícií, ale už tradične aj bohatý sprievodný program. V Piešťanoch sa budú môcť návštevníci posadiť do kabín stíhačiek, vrtuľníkov, ale aj obrnenej techniky. Na Dukle bude možnosť vidieť nielen boj zblízka a ručné zbrane, ale vypočuť si aj piesne, ktoré sprevádzali vojakov a partizánov pri oslobodzovaní Slovenska. Hlavná časť programu v kompetencii múzejného oddelenia Svidník bude v priestoroch Vyhliadkovej veže na Dukle vo Vyšnom Komárniku.

- Reklama -