Smolíková (SNS): Povinné čítanie nemusí umocňovať násilie a krutosť

0
Eva Smolíková. (Autor: Archív: E.S.)

Kniha sa stretla s nesúhlasom predstaviteľov Združenia katolíckych škôl Slovenska a Aliancie za rodinu, ktoré poukázali na to, že takto prezentovaný životný štýl, ktorý je plný perverzností a vulgarizmov je v príkrom rozpore s podstatou, ktorú má škola naplniť pri výchove svojich žiakov. Padla výzva, aby sa kompetentní danou problematikou zaoberali a spomenutá zbierka bola vyňatá z povinného čítania mládeže. Ich snahu podporila Slovenská asociácia učiteľov slovenčiny, ktorá sa dávnejšie zasadzuje za to, aby bola ponechaná osobná voľba učiteľa na výber diel na čítanie žiakom.

Tento stav citlivo vníma aj Slovenská národná strana, ktorá je v súčasnosti zodpovedná za oblasť vzdelávania. Je nepopierateľná skutočnosť, že základné princípy našej strany zahŕňajú v sebe úctu človeka k človeku, dôstojnosť, toleranciu, pokoru voči životu a zdraviu, rešpektu človeka pred človekom, čo je veľmi úzko prepojené s výchovou v slovenských rodinách.

SNS chápe, že dnešná doba priniesla do života spolu s technickým progresom množstvo príležitostí a informácií, no vníma s ním spojených aj množstvo nástrah, najmä pre deti a mládež. V dnešnej dobe, keď médiá, internet i spoločnosť je plná násilia a krutosti, nepovažujeme za potrebné umocňovať tento stav aj začleňovaním násilia a popierania spomenutých ľudských hodnôt do povinného čítania.

Daná publikácia ponúka zrkadlo spoločnosti minulého režimu, ktoré je plné satiry a nadnesenia. Netvrdíme, že si kniha nenájde svojich čitateľov, ale jej zaradenie do zoznamu titulov, ktoré majú reprezentovať národnú i svetovú klenotnicu povinných literárnych diel, sa nám zdá prehnané a nesprávne. Každý človek je iný, každá osobnosť je rôzne citlivá a otvorená podnetom, tak nechajme mládež aby sa v rámci povinného čítania oboznámila s dielami, ktoré sú celospoločensky uznávané a vážené a vo voľnom čase, nechajme každého, nech slobodne číta akúkoľvek knihu.

- Reklama -