SaS: Lucia Nicholsonová nateraz ukončila spoluprácu s asistentom Jozefom Kováčom

0
Lucia Nicholsonová (SaS) (Autor: SITA)

„Na rozdiel od štátneho tajomníka ministerstva školstva Erika Tomáša ja nie som vyšetrovateľ, ani prokurátor, ani sudca a neprináleží mi rozhodovať o vine alebo nevine. Ale zároveň prerozdeľujem verejné financie a nesiem zodpovednosť za to, komu ich posielam. Som presvedčená, že človek na ktorého padne čo i len tieň podozrenia zo závažnej ekonomickej činnosti, že mohol nejakým spôsobom zneužiť verejné financie, sa musí okamžite vzdať svojej verejnej funkcie. Týka sa to politikov, štátnych úradníkov a každého, kto čerpá prostriedky zo štátneho rozpočtu, teda aj Jozefa Kováča,“ informovala Nicholsonová.

Dodala, že týmto krokom netvrdí, že je Jozef Kováč vinný či nevinný. „Neprináleží mi to. Na to tu máme vyšetrovateľov, políciu, prokuratúru či súdy. Nech si robia svoju prácu. Aj preto postupujem práve takto. Aby nikto nemohol pochybovať o tom, že vstupujem do vyšetrovania prípadu alebo ho ovplyvňujem z titulu mojej  funkcie,“ povedala Nicholsonová s tým, že takto si to vydiskutovala aj s asistentom Kováčom.

Zároveň pripomenula, že sa hlási k novej politickej kultúre, volá po nej a chce, aby sa takáto kultúra začala zakoreňovať aj na Slovensku. „Išli by sme sami proti sebe, keby sme postupovali inak. Môj krok je jednoznačný a prosím, nehľadajte špekulácie. V danú chvíľu Jozef Kováč nemôže poberať plat z verejných financií,“ konštatovala podpredsedníčka. 

Jozef Kováč pracoval pre Luciu Nicholsonovú od apríla, čiže približne 3 týždne. Za tieto odpracované dni mu prináleží alikvotná časť mzdy. Mal pracovať na pozícii asistenta za 500 eur mesačne, čiže má nárok na zhruba 280 eur. „Očakávam, že tento precedens budú nasledovať aj iní, vysokí štátni úradníci, ale i politici,“ uzavrela Nicholsonová.   

- Reklama -