Na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ sa pripravuje aj Vojenská polícia

0
Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Pri zabezpečovaní ochrany a sprevádzaní chránených osôb budú naši vojenskí policajti spolupracovať s rezortom vnútra. Pre zladenie ich činnosti je nevyhnutné, aby mali aj takúto spôsobilosť, pretože napríklad v susednej Českej republike je to už samozrejmosť. Motorky majú z hľadiska manévrovateľnosti oveľa lepšie využitie a tiež sú flexibilnejšie na preplnených cestách. Samozrejme Vojenská polícia k nim má k dispozícii aj adekvátnu výstroj, aby ich mohla používať aj pri zhoršených poveternostných podmienkach,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň zdôraznil, že vojenskí policajti motorky využijú aj v budúcnosti pri sprevádzaní osôb v rámci oficiálnych zahraničných návštev v rezorte obrany.

Ako ďalej vysvetlil riaditeľ Vojenskej polície plukovník Milan Hamar výcvik na motocykloch prebiehal v dvoch fázach. Vojenskí policajti museli počas výcviku zvládnuť rôzne krízové situácie v nízkych aj vyšších rýchlostiach. „Cvičenie prebiehalo za účasti inštruktora Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR, pretože tento úrad má v oblasti sprevádzania osôb najviac skúsenosti priamo z praxe,“ zdôraznil šéf Vojenskej polície. Zároveň pripomenul, že vojenských policajtov čaká v budúcnosti aj výcvik pri jazde na rôznych druhoch povrchu vozoviek za sťažených klimatických podmienok.

Vojenskí policajti sa na slovenské predsedníctvo pripravovali aj na začiatku apríla. Spolu s českými kolegami a Úradom na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR si precvičili spoločný postup pri ochrane VIP osôb v rámci cvičenia „Ochranca 2016“.

- Reklama -