Danko (SNS): Poučenie z minulosti je pre dobro našej budúcnosti

0
Andrej Danko, Predseda SNS (Autor: SITA)

8. mája 1945 sa skončila II. svetová vojna v Európe kapituláciou Nemecka. Vojnu však rozpútal režim, ktorý si nevážil ľudský život. Režim, ktorý preferoval ,,čistotu rasy“ a posielal do plynových komôr nevinných ľudí. Tento režim vznikal nenápadne, svojím spôsobom ,,legálne“. Ale nakoniec rozpútal peklo, najväčšie peklo v dejinách ľudstva, ktoré pripravilo o život asi 60 miliónov ľudí.

Tento režim si nevážil ľudské životy, posielal nevinných do plynových komôr. Nesmieme zabúdať na to, čo sa stalo. Musíme sa poučiť z minulosti pre to, aby sme pre nás a naše deti vytvorili lepšiu prítomnosť a budúcnosť.

Aj dnes čelíme výzvam. Aj dnes, v 21. storočí sa objavujú prejavy fašizmu a nacizmu, ktoré považujeme za hrozbu. Mnohí z nás majú pocit, že história je zabudnutá. Nie je. Udalosti vo svete – a to nielen ďaleko od nás, na iných kontinentoch, ale aj hneď vedľa u nášho východného suseda – naznačujú, že mierové spolunažívanie národov a štátov nie je samozrejmosť. A nie je prípustná propaganda rasizmu, fašizmu či xenofóbie.

Slovenská národná strana sa vo svojom volebnom programe zasadila o najvyššiu hodnotu slovenskej zahraničnej politiky, ktorou je mier. Nezabúdajme na to. Len v mieri môžeme dosiahnuť, aby občania Slovenskej republiky, občania Európy, mohli realizovať svoje ciele, svoje vízie. Pokiaľ si zoberieme poučenie z minulosti, urobíme veľké plus pre našu prítomnosť a budúcnosť.

- Reklama -