Prezident Kiska: Dve ženy, dva príbehy

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

Prvý príbeh a ocenenie. Zuzana Čaputová je príkladom toho, že angažovať sa vo veciach verejných má zmysel a veci sa dajú zmeniť. Zastavila pezinskú skládku, ktorá mala vyrásť neďaleko centra mesta a bola zdravotným rizikom pre jeho obyvateľov. Hrubé zneužívanie moci štátnymi úradníkmi, klientelizmus, to všetko stálo proti nej. Nevzdala to. Jej boj mal šťastný koniec a nešlo len o symbolické víťazstvo. Tento prípad sa stal precedensom a zásadne zmenil aj riešenie sporov, ktoré sa týkajú životného prostredia v rámci celej EÚ. 

Zuzana Čaputová nedávno získala Goldmanova cenu za životné prostredie. Táto cena je vyznamenaním a uznaním pre osoby za víťazný boj proti presile za životné prostredie. V odborných kruhoch je cena považovaná za akúsi environmentálnu Nobelovu cenu.

Druhý príbeh a ocenenie. Zuzana Števulová pomáha najslabším prostredníctvom občianskeho združenia Liga za ľudské práva. Dovolím si v jej prípade parafrázovať slová amerického ministra zahraničia: to, kým sme, sa ukáže (aj) vtedy, keď vieme pomáhať a pomôcť tým najslabším a najzraniteľnejším. Tým, ktorí sa ocitnú v situácii obrovskej núdze, ktorú si mnohí z nás nedokážu ani len predstaviť. Alebo aj vtedy, keď proti vám stojí nielen veľká väčšina, ale aj systém, ktorý má v rukách nástroje sily a moc rozhodnúť dokonca aj to, či sa niečo stalo alebo nestalo.

Jej ocenenie, Medzinárodná cena pre odvážne ženy udelená ministerstvom zahraničných vecí Spojených štátov, je ocenením všetkým odvážnym ženám, ktoré svojou vytrvalosťou, pokojným odhodlaním a „neustupovaním“ robia tento svet aj našu krajinu, naše Slovensko lepším.

Sú to vzácne ženy a som na ne hrdý. Ako povedala Zuzana Števulová, je dôležité, aby sa medzi štátom a občianskou spoločnosťou vytvorilo spojenectvo. Plne s tým súhlasím.

- Reklama -