SaS: M. Laurenčík sa vzdal funkcie starostu obce Terchová

0
Milan Laurenčík, poslanec NR SR (Autor: SITA)

„Po predložení záverečného účtu obce Terchová za rok 2015 som sa mandátu starostu vzdal na zasadnutí obecného zastupiteľstva. Podľa SaS je neprípustné, aby jeden človek vykonával súčasne dve funkcie hradené z verejných zdrojov na plný pracovný úväzok. Nepodporujeme takzvané sedenie na dvoch stoličkách a ja sa s tým plne stotožňujem,“ uvádza Laurenčík.

Dodáva, že zásadu „jeden mandát stačí“ rešpektuje napriek tomu, že zákon umožňuje súbežné vykonávanie oboch funkcií. „Viedol som obec podľa svojho najlepšieho vedomia, avšak funkcia poslanca Národnej rady je poverenie od voličov z celého Slovenska. Beriem to ako výzvu, ako vysvedčenie za roky, keď som už poslancom bol. Som presvedčený, že takto budem užitočnejší aj pre Terchovú,“ hovorí Laurenčík.

Preto k jeho prvým legislatívnym iniciatívam v parlamente patrí návrh ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Ústava SR práve s cieľom zamedziť kumulácii exekutívnych funkcií v samospráve, ako aj štatutárnych funkcií vo verejnoprávnych inštitúciách s mandátom poslanca NRSR. „Uvedená kumulácia funkcií otvára možnosť získavania neodôvodnených výhod pre riadený subjekt a takýto stav stavia týchto poslancov do permanentného konfliktu záujmov pri rôznych hlasovaniach,“ odôvodňuje Laurenčík.

Podľa jeho slov schválený model „viacero funkcií, ale len jeden plat“ odmieta, pretože sa tým len konzervuje súčasný stav, pri ktorom vždy existuje riziko, že za volebným úspechom daného politického subjektu bude okrem iného aj prepojenosť záujmov v procese rozhodovania na celoštátnej a regionálnej úrovni. „Samotný plat funkcionára je preto na mocenskej šachovnici zanedbateľný a títo funkcionári nemajú problém sa ho zriecť a pred verejnosťou to prezentovať ako nezištné obetovanie sa,“ uzatvára Laurenčík.  

- Reklama -