Paška (SNS): Nečinnosť Bezpečnostnej rady OSN je neospravedlniteľná

0
Jaroslav Paška (Autor: SITA)

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva už v roku 2014 v monitorovacej správe zaznamenal, že Islamský štát na dobytom území vyvraždil cez päť tisíc jezídskych mužov a tisíce jezídskych žien drží v zajatí, ako sexuálne otrokyne. Konštatoval, že džihádisti na ovládaných teritóriách systematicky rovnako decimujú aj kresťanov, šíitov, Turkménov, či sunnitských súvercov, ktorí si islamskú vieru vykladajú inak, ako ISIS. „Zdá sa, že ide o zámernú politiku s cieľom natrvalo zničiť, potlačiť alebo vypudiť tieto komunity z oblastí pod kontrolou ISIS,“ uvádza sa v dokumente vysokého komisára.

„Mnoho prípadov týchto porušení a hrubého zaobchádzania, ktorých sa dopúšťa ISIS, sa môže rovnať vojnovým zločinom, zločinom proti ľudskosti a pravdepodobne aj genocíde,“ konštatuje správa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) a vyzýva Bezpečnostnú radu OSN, aby zločiny Islamského štátu predložila Medzinárodnému trestnému súdu (ICC).

Keďže Bezpečnostná rada OSN ani po viac, ako roku neurobila nič, vo februári 2016 presadili poslanci Európskeho parlamentu v súlade s článkom 123 ods. 2 a 4 rokovacieho poriadku uznesenie EP o systematickom masovom vyvražďovaní náboženských menšín zo strany tzv. ISIS/Dá’iš, v ktorom v bode č. 4. Európsky parlament naliehavo požiadal členov Bezpečnostnej rady OSN, „aby podporili postup, v rámci ktorého by sa rada obrátila na Medzinárodný trestný súd s požiadavkou prešetriť porušenia, spáchané tzv. ISIS/Dá’iš na kresťanoch, jezídoch a iných náboženských a etnických menšinách l v Iraku a Sýrii.“

Podľa zistení britského magazínu The Guardian má, dnes už zjavné ignorovanie prebiehajúcej genocídy páchanej Islamským štátom v Iraku a Sýrii, korene v špinavom svedomí niektorých členov Bezpečnostnej rady. Procedúra totiž predpokladá dôkladné vyšetrovanie aj tých, ktorí dodávkami zbraní, či ďalšími formami podpory, vrátane financovania a obchodovania, napomáhali vytváraniu zločineckých štruktúr Islamského štátu. Aj tieto krajiny by boli, so všetkými dôsledkami, považované za spoluvinníkov brutálnej genocídy páchanej Islamským štátom a mali byť postavené pred medzinárodný tribunál…

Nezávisle od toho, aké boli a sú partnerské a sponzorské väzby zločincov skrývajúcich sa za vlajku Islamského štátu, ignorancia a nečinnosť Bezpečnostnej rady OSN voči najbrutálnejšej genocíde od čias Hitlera nemôže byť pre civilizovanú spoločnosť akceptovateľná. Preto považuje Slovenská národná strana za nevyhnutné, aby slovenská diplomacia nemlčala, ale aktívne a verejne podporila opakované, oprávnené výzvy adresované členom Bezpečnostnej rady OSN, aby si plnili svoju povinnosť a neodkladne iniciovali konanie Medzinárodného trestného súdu o vyšetrení a potrestaní brutálnych zločinov páchaných Islamským štátom a jeho pomocníkmi na civilnom obyvateľstve Iraku a Sýrie.

- Reklama -