Milučká (SNS): Ako ženám pomôcť, aby sa do politiky zapojili aktívnejšie?

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Účasť v relácii prijalo päť poslankýň z vládnych aj opozičných strán. Vyjadrili sa prevažne voči povinným kvótam ženskej účasti v parlamente. Osobne s tým súhlasím – ak sú ženy šikovné, tak sa aj napriek náročnejším podmienkam vedia presadiť. Ako však ženám pomôcť, aby sa do politiky zapojili aktívnejšie? V tomto prípade som sa nedočkala žiadnych koncepčných návrhov.

Rada by som podotkla, že práve jedna s oných poslankýň je členkou strany, ktorá má vytvorenú ženskú organizáciu Idea. Tá poslúžila ako jedna z našich inšpirácií, keď sme v SNS zakladali Marínu.

Chcela by som napísať, za akým účelom sme založili Marínu. Bolo to práve preto, aby sme k nám prilákali ženy, ktoré majú a vedia čo povedať, ale v politike sa tak úplne zatiaľ nevidia. Chceli sme brány SNS otvoriť pre ženy, ktoré chcú spolupracovať, pomáhať, tvoriť a zároveň im ukázať, že politika je tu pre každého, kto chce, aby nám tu na Slovensku bolo lepšie.

Dnes už nie je doba, kedy sa pred voľbami strany v návale sebakritickosti snažia nalákať do svojich radov známe ženy, aby vyvolali dojem, že nie to nie je len o mužoch. Členovia aj voličská základňa chcú poznať svoje reprezentantky a chcú vedieť, že budú hájiť ich záujmy a idei strany. Marína má svoje regionálne zastúpenie v krajoch, kde si dámy organizujú podujatia a úzko spolupracujú s okresnými a krajskými predsedami, často krát sú to členky strany a členky okresných či krajských rád.

Takmer polovica žien na kandidátke SNS je zároveň aj v Maríne a všetky naše poslankyne sú členkami Maríny a aktívne pomáhali. Práve tu sa ukazuje, aké dôležité je pre Slovensko fungovanie štandardných strán s krajskými a okresnými organizáciami. Každá krajská či okresná rada pozýva na svoje rokovanie aj krajskú či okresnú predsedníčku Maríny. Presne takto sa ženy dostanú do politiky. Najskôr im treba vytvoriť prostredie v ktorom sa cítia bezpečne, dobre, v priateľskej atmosfére a potom, keď prejavia záujem a, samozrejme, aj dostatočné schopnosti nie je problém, aby sa aktívnejšie zapojili aj do štandardných straníckych činností a štruktúr.

Nám, ženám, treba občas pomôcť, ako keď v roku 1869 Viliam Paulíny – Tóth, vtedajší predseda Matice slovenskej, pomáhal pri zakladaní prvého ženského spolku – Živeny. Zároveň týmto ďakujem všetkým mužom, ktorí nám pomáhajú a v činnosti nás podporujú. Slovenská národná strana bola najviac kritizovaná za nízky podiel žien na kandidátke, ale – paradoxne – urobila zatiaľ najviac zo všetkých strán pre to, aby ich v budúcnosti v politike bolo viac.

(Autorka je predsedníčka Klubu žien SNS – Marína.)

- Reklama -