SaS: Zrušenie drakonických pokút na diaľnici privítame, ale pre vodičov chceme viac

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Sami sme na drakonické a nezmyselné pokuty upozornili a začali sme pripravovať aj zmenu legislatívy. Tí, ktorí vymysleli a odhlasovali 300-eurovú pokutu, celkom stratili súdnosť,“ povedal poslanec a tímlíder SaS pre dopravu Miroslav Ivan.

Podľa SaS však treba vyriešiť aj otázku retroaktivity, teda či sa znížené sankcie budú vzťahovať aj na vodičov, ktorých monitorovací systém zachytil bez diaľničnej známky pred účinnosťou novely.

„Novela zákona by mala byť v tejto súvislosti jednoznačne retroaktívna a mala by zároveň retroaktívne zrušiť aj kumuláciu pokút, ak ešte neprebehlo priestupkové konanie. Vodič sa najprv musí dozvedieť, že spáchal priestupok, teda že jazdil po diaľnici bez zaplatenia a iba v prípade, že bude pokračovať v tejto protizákonnej činnosti, môže dostať ďalšiu pokutu,“ dodala podpredsedníčka strany SaS Jana Kiššová.

Dnes je totiž situácia taká, že Národná diaľničná spoločnosť stále len vyhodnocuje zistenia zo začiatku roka po spustení elektronickej diaľničnej známky. To znamená, že vodiči stále nemajú informáciu, že jazdili načierno. Pritom chyba môže byť len v tom, že zle vyplnili vstupné údaje. „Toto je absolútne zlyhanie bývalého vedenia rezortu dopravy,“ povedal Ivan.

Ak sa vládny návrh dostane do parlamentu, strana SaS bude v rámci pozmeňovacích návrhov žiadať aj moratórium na pokuty pre vodičov, ktorí sa dostali na spoplatnený úsek diaľnice v núdzi.  „Predstavte si, že niekto vezie rodičku do nemocnice a využije diaľnicu.  Malo by preto platiť pravidlo, že ak si do 24-hodín kúpi diaľničnú známku, prípadnej pokute sa vyhne. S tým súvisí ďalšia dôležitá vec, aby si vodiči mohli kupovať elektronické diaľničné známky na ľubovoľné časové intervaly v rámci roka. Teda nielen na desať dní, mesiac a rok,“ uzavrela Kiššová.

- Reklama -