Ivan (SaS): Črtá sa nádej na schopného ministra dopravy?

0
Miroslav Ivan (Autor: SITA)

Takéto zmluvy riaditeľ NDS podpisoval bežne, preto takéto odôvodnenie v danom čase vyvolalo veľa otázok. V každom prípade, ak by sa tak nestalo vtedy, dnes by bol ten dôvod už relevantný. Nefungujúci kontrolný systém, ktorý má odhaľovať „čiernych pasažierov“ na diaľniciach, je zásadné zlyhanie NDS a dôvod na okamžité odvolanie zodpovedných manažérov.

Pred pár dňami sme sa dozvedeli o odvolaní riaditeľa Technickej obnovy a ochrany a železníc, Petra Kunkela. Dôvodom malo byť to, že si sám nariadil vyplatiť odmeny.

Ešte zaujímavejšie v tomto kontexte vyznela nedávna správa z médií o tom, že štátny podnik, Slovenská správa ciest, ktorej zriaďovateľom je Ministerstvo dopravy, si objednala vozidlo, vybavené skenerom. Za 1,5 milióna eur! Aj po namáhavom hľadaní v centrálnom registri zmlúv som tam túto zmluvu nenašiel. Čo vyvoláva ďalšie otázky. Kto ju odtiaľ stiahol? Riaditeľ SSC? Sám, alebo zasiahol minister? Ak áno, vzbudzuje to u mňa nádeje, že Roman Brecely sa začína orientovať na svojom ministerstve a koná. Sám by sa k tejto veci mohol vyjadriť a vysvetliť, potvrdiť, alebo vyvrátiť správu z médií, či to na portále CRZ bolo, alebo nie. A ak áno, prečo to odtiaľ bolo stiahnuté.

Pevne verím, že nový minister zdieľa rovnaký názor ako ja, že takéto nákupy nemá čo robiť spoločnosť SSC v čase, keď máme cesty, o ktoré sa má starať, plné výtlkov a za 1,5 mil. eur by mohlo byť opravených niekoľko kilometrov.

Uvidíme, aké budú ďalšie ministrove kroky. Slovenskí motoristi prispievajú do štátneho rozpočtu 2 mld. EUR ročne. Spotrebná daň, DPH, dane z motorových vozidiel, mýto, registračné poplatky, atď. Len zanedbateľná časť z týchto príjmov sa vracia späť do budovania a údržby infraštruktúry. Motoristi nedostávajú od štátu ani zďaleka to, čo by za svoje peniaze dostať mali. A sem by nový minister mal zamerať svoju pozornosť. Ak bude takéto ciele napĺňať cez vládne legislatívne návrhy, podporíme ich.

A budeme očakávať, že aj jeho politickí kolegovia v NRSR podporia tie naše, za klub SaS, ktorých cieľom je podporiť liberalizáciu trhu v osobnej doprave a veľa iných návrhov, ktoré zlepšia život motoristom.

Uvidíme, ako sa postaví k práve aktuálnemu problému diaľničných známok. Táto horúca aktuálna téma zaujíma všetkých motoristov a je najvyšší čas to riešiť.

Aj preto predložíme v najbližších dňoch  do NRSR zákon, ktorým napravíme nedostatky zákona o elektronických diaľničných známkach a nastavíme v ňom väčšiu flexibilitu.

Kroky nového ministra nám zatiaľ dávajú nádej, že nebude pokračovať v spôsobe riadenia tohto ministerstva, ako tomu bolo v predchádzajúcom volebnom období. Ďalšie dni a týždne ukážu, či to bola nádej opodstatnená, alebo len gestá pre získanie si podpory verejnosti v čase schvaľovania Programového vyhlásenia vlády..

- Reklama -