Predstavitelia SNS na Národnej slávnosti na Devíne

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Na slávnosti sa zúčastnili podpredsedníčka SNS Eva Smolíková, podpredseda SNS Anton Hrnko, bratislavská krajská predsedníčka SNS Dagmar Kramplová, bratislavská krajská tajomníčka SNS a predsedníčka Klubu žien SNS Marína Eva Milučká, bratislavský krajský predseda Mládeže SNS Vladimír Schubert ml. SNS si uctila kodifikátora spisovnej slovenčiny a národného buditeľa Ľ. Štúra slávnostným položením venca pri jeho pamätnej tabuli na Devíne. Tento pietny akt prišiel podporiť aj poslanec NR SR za SNS Karol Farkašovský, tajomníčka Maríny Denisa Krásna a mnohí ďalší.

Národná slávnosť na Devíne pozostávala s rímsko-katolíckej omše, ktorú bude celebroval arcibiskup mons. Stanislav Zvolenský. Súčasťou bol aj prvý Folklórny festival Matice slovenskej zameraný na tradičný slovenský folklór. Záštitu nad podujatím prevzal minister kultúry Marek Maďarič. V rámci programu recitovali ikony hovoreného slovenského slova Dušan Jamrich, Ida Rapaičová a Božidara Turzonovová. Atmosféru programu doplnili tradiční remeselníci a bol priestor aj pre voľnočasové aktivity.

Výlet štúrovcov na Devín 24. apríla 1836 bol jedným z najvýznamnejších historicko-obrodeneckých podujatí slovenskej mládeže v procese národného uvedomovania sa v prvej polovici 19. storočia. 19. storočie prinieslo na územie terajšieho Slovenska vlnu národného obrodenia. Jeho najhorlivejšími hlásateľmi bola mladá generácia slovenskej inteligencie, združená okolo Ľudovíta Štúra. Pozornosť mládeže sa upriamovala na miesta bytostne späté s najslávnejšími obdobiami slovanských a národných dejín – jedno z takýchto miest boli starobylé zrúcaniny hradu Devín. Devín sa dostával do popredia záujmu slovenských národovcov ako symbol národnozjednocovacieho hnutia, slovenskej štátnosti a svojbytnosti, slovanskej spolupatričnosti, ako nositeľ kultúrno-historických tradícií Veľkej Moravy a cyrilo-metodskej misie.

Pamätná tabuľa Ľudovíta Štúra osadená na hrade Devín pochádza z roku 1936, bola inštalovaná pri príležitosti 100-tého výročia výletu štúrovcov na Devín. Autorom diela je bratislavský sochár Jozef Pospíšil.

Viac fotografií z podujatia uvidíte na:
http://www.sns.sk/media/fotogaleria/

- Reklama -