Szitová (KDH): Systém školstva je rozdelený pod dve ministerstva

0
KDH (Autor: KDH)

Podľa Pavla Zajaca vládny program neprináša zásadné reformy, ktoré by priniesli úsporu verejných financií, ako napríklad skutočná reforma verejnej správy. “Naopak, vo vládnom programe vidíme navyšovanie vládnych výdavkov ako sú kroky, aby boli zrušené niektoré opatrenia dlhovej brzdy. To znamená, že vláda sa chystá zadlžovať túto krajinu.”, povedal Zajac. Podľa Zajaca je potrebné, aby sme čo najskor mali vyrovnaný rozpočet, aby sme sa nezadlžovali, a aby sme boli schopní splácať už existujúce dlhy.

Kresťanským demokratom chýba reforma volebného systému. “Sme presvedčení o tom, že ak by bolo viacej volebných obvodov, ľudia by si zvolili svojich poslancov na menšom území a lepšie by týchto poslancov poznali. A takisto by si ich mohli lepšie odkontrolovať po štyroch rokoch pôsobenia v národnej rade”, doplnil Pavol Zajac.

Podľa podpredsedníčky hnutia Miroslavy Szitovej sa pre oblasť školstva v programovom vyhlásení vlády očákavalo navýšenie finančných prostriedkov, zlepšenie podmienok pre učiteľov a zvýšenie kvality vzdelávania pre žiakov.

Nedostatočná je aj koncepcia vzdelávania na najbližších desať rokov. Ak chceme sledovať vzdelávanie detí, potrebujeme mať kontinuálne zabezpečené predškolské vzdelávanie, vzdelávanie na základnej škole a strednej škole. Ak má byť táto koncepcia dostatočná, mala by byť na na pätnásť rokov.

Miroslava Szitová: “Systém školstva je rozdelený pod dve ministerstva. Ministerstvo vnútra a Ministerstvo školstva. Dlhodobo sme poukazovali na negatívny jav, ktorý spôsobil rozdielné financovanie, rozdielné postupy a chaos v školskom systéme. Súčasné programové vyhlásenie obsahuje náznak zjednotenia systému pod jedno Ministerstvo školstva s financovaním a kompetenciami. Budeme to pozorne sledovať, aby sa táto zmena za štyri roky uskutočnila.”

- Reklama -