Gajdoš: Ozbrojené sily musia byť pripravené čeliť aj novodobým hrozbám

0
Peter Gajdoš (Autor: SITA)

“Zmena bezpečnostného prostredia a s ňou súvisiace nové formy ohrozenia si vyžadujú prijatie opatrení aj z úrovne Ozbrojených síl SR. Musia byť pripravené čeliť novodobým hrozbám, ktoré pochádzajú z kybernetického priestoru,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš a zároveň v tomto smere vyzdvihol medzinárodnú spoluprácu. „Rovnako tak v informačnej vojne čelíme hrozbám, ktoré nepoznajú bežné hranice štátov, a preto musíme byť pripravení bojovať proti nim spoločnými silami a jednotne,“ zdôraznil šéf rezortu obrany.

„Cvičenie je založené na vopred danom scenári a zameriava sa na výcvik bezpečnostných expertov, ktorí denne chránia národné IT systémy,“ uviedol k cvičeniu náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim.

Na cvičení Locked Shields 2016  sa zúčastňuje viac ako 550 profesionálov z 26 štátov. Predpokladá sa, že tímy budú musieť odraziť viac ako 1700 útokov. Experti si reálne nacvičujú riešenie incidentov a ich reportovanie, analýzu a rovnako aj správnu reakciu.

Kybernetické hrozby, ale aj tzv. informačná vojna boli tiež témami medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC, ktoré sa konalo minulý týždeň v Bratislave. Minister obrany SR Peter Gajdoš v tejto súvislosti potvrdil, že novodobými hrozbami sa rezort obrany zaoberá.

- Reklama -