EDS: Stop extrémizmu na Slovensku

0
EDS (Autor: EDS)

Sme veľmi znepokojení nárastom popularity extrémistických názorov na Slovensku, ktoré volajú po nenávisti k určitým skupinám ľudí (utečencov z Blízkeho východu, Rómov, homosexuálov… a všeobecne všetkých pro-liberálne a pro-európsky zmýšľajúcich ľudí), volajú po radikálnych riešeniach na zmenu systémových opatrení a podkopávajú hodnoty a prácu Európskej únie i NATO. Pritom si naivne myslia, že podpora takýchto extrémistických opatrení, a podpora strany, ktorá ich presadzuje, ich životy zlepšia, že sa im bude žiť ľahšie, budú viac zarábať, menej platiť a budú vo väčšom bezpečí. Avšak práve OPAK JE PRAVDOU.

Za rast popularity extrémistov sú zodpovedné „tradičné“ politické strany (či už vo vláde alebo v parlamente), ktoré zlyhávajú a neriešia problémy občanov, a namiesto toho „ponúkajú“ jednu korupčnú kauzu za druhou.

Avšak podpora extrémizmu a nenávisti nie je riešením – povedie len k ďalšiemu extrémizmu a nenávisti, k strate slobôd, právneho štátu, možnosti voľby, demokracie ako takej, a k rozšíreniu násilia a strachu. Práve EÚ je spoločenstvom, ktoré už vyše 60 rokov úspešne zabezpečuje demokraciu, slobodu, prosperitu a mier medzi jej členskými krajinami – toto je cesta, po ktorej musí Slovensko ďalej kráčať, nie cesta nenávisti. Nemci si predsa zvolili Hitlera v demokratických voľbách – tiež im sľuboval ekonomické zázraky, sociálnu stabilitu, boj proti “židovskému nepriateľovi”… k čomu to viedlo vieme všetci.

Cesta je v pro-európskom, liberálnom, demokratickom postoji, ktoré slovenská politická scéna musí nevyhnutne ponúknuť občanom Slovenska. Taktiež musí vláda konečne začať riešiť fundamentálne problémy našej spoločnosti, predovšetkým zlepšiť zdravotníctvo, školstvo a justíciu, a eliminovať korupčné škandály – ak v tomto politici zlyhajú, rast popularity extrémistickej strany sediacom v slovenskom parlamente bude pokračovať…a to bude predstavovať skutočné nebezpečenstvo pre demokraciu, stabilitu a slobodu na Slovensku.

Centrála EDS

- Reklama -