Bugár (Most-Híd): Záväzok posunúť krajinu vpred

0
Béla Bugár, predseda strany Most - Híd (Autor: Jozef Hübel)

Programové vyhlásenie vlády v navrhovanom znení vnímam ako  nádej na zlepšenie chodu štátu, na lepšiu správu vecí verejných, ale pre mňa osobne a mojich kolegov je zároveň vážnym záväzkom pohnúť krajinou vpred. Vážnym záväzkom k tomu, aby sme cez dôsledné plnenie tohto programového vyhlásenia vrátili dôveru občanov v politiku a politické strany.

Dnešná doba je plná útokov, osobných animozít, vynášania absolútnych súdov bez akejkoľvek racionálnej a programovej diskusie.  Pomaly si zvykám na toto prostredie, aj keď musím povedať, že mi je absolútne cudzie. Sústredím sa však na to, čo je podstatné. Chcem preto zdôrazniť, že tieto útoky mňa a mojich kolegov neodradia o toho, aby sme dôsledne plnili to, kvôli čomu sme do tejto vlády išli: kvôli posilneniu princípov právneho štátu, kvôli boju proti korupcii, rozvoju regiónov, ochrane menšín. Som rád, že väčšina z našich požiadaviek sa dostala do priorít vlády a som rád, že aj do prerokovaného programového vyhlásenia vlády.

A práve to sú konkrétne opatrenia na zastavenie rastu extrémizmu a nespokojnosti občanov. Áno, práve korupčné správanie, nedostatok pracovných miest, zaostávanie regiónov, či problematické spolužitie s marginalizovanými komunitami sú vodou na mlyn extrémistov. Extrémizmus, či už ľavicový alebo pravicový, nemá miesto v modernej demokratickej spoločnosti. My to chceme a aj musíme v priebehu nasledujúcich štyroch rokov zmeniť.

Chcel by som požiadať všetkých, aby hodnotili túto vládnu koalíciu na základe toho, ako bude napĺňať literu tohto programového dokumentu. O tých 100 dní, ktoré dostáva každá vláda, o rok, o dva a občania ju zhodnotia za 4 roky vo voľbách. A ja dúfam, že to bude na základe dosiahnutých výsledkov, ale aj možných nesplnených sľubov. Na základe toho, či sa im v tejto krajine žije lepšie, či sa zlepšila ich sociálna situácia, bezpečnosť, vymožiteľnosť práva. Či je menej korupcie, či je viac transparentnosti.

Lebo jedno je isté. Mediálne výkriky, facebookové statusy, či slovné útoky život našich občanov nijakým spôsobom nezlepšia. 

- Reklama -