Gergeľová (SNS): Životné prostredie v supermarkete nenájdeme

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Voda nie je len voda, ale je to i krv našich predkov. Veď kde kedysi rástli kvetiny všetkých farieb, je dnes suchý porast. Kde vzduch „šuchorel“ najrôznejšími zvukmi vtákov, je dnes ticho. Tam, kde v hlbinách riek šantili ryby či iné živočíchy, vymiera ktorýkoľvek život. Z domova si vytvárame veľkú spúšť. Stavanie umelých rybníkov, skrášľovanie domov prírodnými prvkami nepostačuje. Záleží od nás, ako sa rozhodneme a ako naučíme svoje deti konať.

Ekologická výchova poukazuje na to, že vymieňame ovocné za okrasné stromy. Jahody doprajeme našim deťom aj v zime, pritom nemôžu čerstvé. Za výrobou sa skrýva chémia, ktorá škodí nielen človeku, ale aj životnému prostrediu. Ako rodičia v dobrom úmysle nakupujeme deťom pekné veci, ale často máju veľmi veľa oblečenia ktoré ani nepotrebujú. Na výrobu sa spotrebuje množstvo energie, čo sa odzrkadľuje na ubúdaní neobnoviteľných zdrojov v prírode. Problém nie je v tom, že máme mobilný telefón, ale v tom, že nám nestačí jeden. Málokto vie, že za výrobou mobilného telefónu sa skrýva práca detí v treťom svete, ktoré sú novodobými otrokmi. Nemyslím si, že by sme si priali my, rodičia, aby takto pracovali naše deti namiesto učenia.

Pokiaľ však budeme pokračovať v tomto tempe, neochránime miesta, ktoré ešte nepocítili ruku človeka a bude z nich čoskoro len pustina. Lenže my si zatiaľ neuvedomujeme a nechápeme, že to, čo robíme svojej krajine, robíme vlastne i sebe samým.

Príroda skrýva množstvo vzácnych liečiv, ale skôr ako to vedci, ekológovia preskúmajú tak sa „vyrúbu“ stromy, pralesy a iné bohaté dedičstvo prírody. Zdravé životné prostredie rovná sa naše zdravie. Mohli by sme sa viac sústrediť na činnosti, ktoré by boli v súlade s prírodou a nenarúšali by našu rovnováhu. Mať bohaté prostriedky na dosiahnutie ešte bohatších cieľov nie je vždy rozumné. Rozumnou výzvou je mať skromné prostriedky k bohatým cieľom.

Naučili sme sa lietať v povetrí ako vtáci, naučili sme sa potápať ako ryby.
Zostáva nám jediné: naučiť sa žiť na zemi, ako ľudia.
G. B. Shaw

(Autorka je predsedníčka MO SNS Čaňa, okres Košice a okolie.)

- Reklama -