Bratislava spúšťa mestské fontány a pitné fontánky

0
Hlavná stanica v Bratislave (Autor: SITA)

Ako prvé sa v piatok 15. apríla spustili fontány v historickom centre mesta – Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí pred budovou SND a Rolandova (Maximiliánova) fontána na Hlavnom námestí, ďalej fontána Planéta mieru na Hodžovom námestí, Žena s krčahom na Františkánskom námestí, Lev s erbom na Nám. SNP, fontána Mária na Prechtlovej ulici a fontána Vlna na Peknej ceste. Ostatné fontány budú spúšťané postupne do konca mesiaca, posledná fontána bude spustená na začiatku mája 2016. Od 15. apríla sa zároveň spúšťajú aj pitné fontánky.

Údržbu a technickú prípravu mestských fontán a pitných fontánok zabezpečuje Generálny investor Bratislavy (GIB), ktorý má vo svojej réžii celkovo 55 zariadení, z toho 41 fontán, 11 pitných fontánok a 3 studne. Dlhodobo nefunkčných je 5 fontán, ktorých opätovné sprevádzkovanie si vyžaduje kompletnú rekonštrukciu stavebnej, ako aj technologickej časti zariadenia. V minulom roku bola napríklad zreštaurovaná a opäť uvedená do prevádzky pitná fontána, ktorá je na druhom nádvorí bratislavského Primaciálneho paláca. Fontána má názov Váza II.

Bratislavu môžeme nazvať aj mestom fontán. Na jej území je vyše 140 fontán, mnohé z nich patria okrem mesta aj mestským častiam, hotelom, nákupným strediskám a iným vlastníkom.

Mestské pitné fontánky sa nachádzajú na Námestí SNP, Župnom námestí, Hlavnom námestí, na Hviezdoslavovom námestí sú dve pitné fontánky, na Panskej ulici, Michalskej ulici, Zelenej ulici, Bielej ulici, v letnej čitárni u Červeného raka a na druhom nádvorí Primaciálneho paláca. Z celkového počtu 11 pitných fontánok bude do mája v prevádzke 9 pitných fontánok. Pitná fontánka Palugyayova studňa na Zelenej ulici a pitná fontánka Putto s rybou na Bielej ulici sú nefunkčné, slúžia ako okrasné prvky.  

Odzimovanie – príprava fontán na prevádzku prebieha od marca. V rámci prípravy fontán na prevádzku je nutné vykonať revíziu elektrickej inštalácie, zabezpečiť nátery bazénov a vykonať všetky opravy nutné k začatiu prevádzky fontán, t.j. prečistiť odpadové potrubia, namontovať čerpadlá, prekontrolovať tesnosť a funkčnosť potrubí, armatúr a technológie.

Niečo z histórie:

Rolandova (Maximiliánova) fontána na Hlavnom námestí

Maximiliánova fontána je renesančná fontána z roku 1572, je najstaršou fontánou na území mesta.

Rok odhalenia: 1572

Autor : Ondrej Luttringer, rakúsky kamenár z Deutsch Altenburgu

 V roku 1563 vrcholili v Bratislave slávnosti pri príležitosti korunovácie Ferdinandovho syna Maximiliána a jeho manželky Márie, ale veselie narušila tragická udalosť – požiar a s ním spojené obete na životoch. Za hradbami neďaleko uhorského tábora postavili drevený hrad a jeho dobytie malo byť súčasťou renesančných hier. Neopatrnosťou talianskeho ohňostrojcu vypukol požiar, hrad začal horieť a v jeho plameňoch zahynulo niekoľko ľudí, mnohí ďalší umreli neskôr na popáleniny. Hasenie bolo veľmi nedostatočné a pomalé pre nedostatok vody. Na druhý deň veselie korunovačných slávností pokračovalo, ale na pamäť tejto udalosti dal cisár Maximilián II. postaviť fontánu na Hlavnom námestí. Jej autorom bol deutschaltenburský kamenár Ondrej Luttringer a podľa nápisov fontánu dokončili v roku 1572.

Na vrchole tejto dvanásťkubusovej fontány s hranolovým driekom, dekoratívnymi článkami a nápisovými tabuľami je postava rytiera – podľa miestnej tradície Rolanda – po ktorom ju aj pomenovali. Časť bádateľov však sochu rytiera považuje za cisára Maximiliána.

Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí

Jedna z najkrajších bratislavských fontán, ktorá funguje v pôvodnom stave a bez prestávky vyše 128 rokov. Nepoškodila ju ani prvá ani druhá svetová vojna.

Rok odhalenia: 1888

Autor: Tilgner Viktor

- Reklama -