Gajdoš: Zmena bezpečnostného prostredia a narastajúce hrozby si vyžadujú užšiu spoluprácu so spojencami a s partnermi

0
Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Minister obrany 15. 4. absolvoval rokovanie s nemeckou ministerkou obrany Ursulou von der Leyen, s ktorou diskutovali o aktuálnych bezpečnostných výzvach nielen v Európe, ale aj vo svete. Šéf slovenského rezortu obrany ju informoval o prioritách a aktuálnych plánoch rezortu, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády. „Zaviazali sme sa, že pripravíme obrannú a vojenskú stratégiu a budeme participovať na príprave novej Bezpečnostnej stratégie SR, ktorej gestorom je rezort diplomacie,“ povedal minister.

Nemecká partnerka mu počas stretnutia ponúkla možnosť zdieľať skúsenosti z prípravy Bielej knihy, ktorú Spolková republika Nemecko aktuálne pripravuje. „Čelíme rovnakým výzvam a zdieľanie skúseností je prínosom,“ povedala. Zároveň ocenila aj slovenský príspevok v operácii Resolute Support v Afganistane a v misii EUTM v Mali. V súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom Slovenskej republiky v Rade Európskej únie poznamenala, že našu krajinu čaká veľa práce. Avšak skúsenosti, ktoré tým získame môžeme ďalej využiť pri príprave rôznych expertných iniciatív v rámci Európskej únie.

Počas rokovania s českým kolegom Martinom Stropnickým minister Gajdoš zdôraznil, že má záujem na pokračovaní nadštandardných vzťahov medzi krajinami. „Nadštandardnosť našich vzťahom môžem iba potvrdiť,“ uviedol minister Stropnický, ktorý sa na stretnutí aktívne zaujímal aj o priority rezortu obrany v programovom vyhlásení vlády. Šéf slovenského rezortu obrany ho v tejto súvislosti ubezpečil, že Slovenská republika sa zaviazala k plneniu svojich medzinárodných záväzkov.

Minister Gajdoš svojich zahraničných partnerov informoval tiež o tom, že pri napĺňaní priorít programového vyhlásenia vlády sa bude uchádzať o širšiu spoločenskú a politickú dohodu v strategických otázkach rozvoja obrany štátu, pri tvorbe a prijímaní potrebných zákonov.  V rámci konferencie GLOBSEC sa šéf rezortu obrany 15. 4. stretol aj s osobným priateľom generálom Johnom R. Allenom, ktorý je jeden z najvýznamnejších bývalých spojeneckých veliteľov v Afganistane.

- Reklama -