SaS: Trváme na vyvodení zodpovednosti voči šéfovi Finančnej správy

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Ako na prvú vec chcem upozorniť na extrémny kontrast medzi tým, keď majú podozriví krytie z najvyšších vládnych miest a keď ho nemajú. Ak ho nemajú, tak za prítomnosti televíznych štábov urobí špeciálne oddelenie polície – NAKA v pondelok veľkú raziu a zadrží asi 30 ľudí podozrivých z ekonomickej trestnej činnosti. Pokiaľ majú podozriví krytie z najvyšších vládnych miest, vyzerá to presne naopak. Kompetentní sa tvária, že sa nič nedeje a ich odpovede sa obmedzujú na frázy. My však túto závažnú kauzu za relevantnú považujeme a trváme na odvolaní šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho, napriek tomu, že ho kryje minister Peter Kažimír,“ povedal Jozef Rajtár.

Ako je známe, firma L. Bašternáka, BL – 202, čerpala v priebehu roka 2012 ďalšie nadmerné odpočty DPH, teda nielen za byty z domu Five Star Residence. Spolu sa táto suma vyšplhala takmer k ôsmim miliónom eur. Znamená to, že museli nakupovať nehnuteľnosti v hodnote desiatok miliónov eur. V roku 2013 bola zrazu táto firma mŕtva, nevykazovala žiadnu činnosť.

„Čiže firma na papieri nakúpi obrovský majetok, poberie si od štátu milióny eur na DPH a ďalšie roky je úplne neaktívna. Zároveň aj celá firma prejde na podivnú osobu zo zahraničia, ktorej samotná existencia je otázna. V prípade BL – 202 je to osoba Levente Farkas, ktorá v obchodnom registri nemá ani len uvedenú adresu, ani krajinu, kde sídli,“ zdôraznil Rajtár.

Najhoršie je, že finančnej správe tie vyplatené milióny vôbec nechýbajú. „Pritom inokedy šikanuje drobných podnikateľov za rozdiely pri zaokrúhľovaní v hodnote pár centov,“ tvrdí poslanec SaS.

Ďalšie firmy figurujúce v schéme predaja bytov z Five Star Residence, kde boli prepísaní konatelia na podivné osoby, sú: Staviteľ: REAL Štúdiu K.F.A Bratislava s.r.o.: od 9.11.2012 firma prepísaná na osobu Nulim Meesat, údajného občana Thajského kráľovstva. Firma Rent and Wash s.r.o.: od 20.3.2014 firma prepísaná na Tímea Osváthné Szakács, osobu bez akýchkoľvek ďalších identifikačných údajov.

Obchodný register pritom patrí pod ministerstvo spravodlivosti, ktoré je zodpovedné za údaje v ňom, teda aj za to, ak sa do registra zapíšu fiktívne osoby. Obchodný register je pritom významným článkom páchania daňovej trestnej činnosti. Finančnej správe tiež nevadia fiktívne, neidentifikovateľné osoby ako konatelia firiem.

- Reklama -