EDS: Výsledok holandského referenda je varovným signálom

0
EDS (Autor: EDS)

Aj keď sa referenda zúčastnila iba tretina občanov Holandska, referendum je na základe zarážajúco nízkeho 30-percentného kvóra platné a je teraz na holandskej vláde, či výsledok ľudového hlasovania vezme do úvahy.

Tento výsledok je však alarmujúci voči Ukrajine, ktorá nevyhnutne potrebuje partnerstvo s EÚ. Ukrajinci očakáva od EÚ užšiu spoluprácu a predovšetkým signál, že sme na ich strane a chceme im pomôcť von z ťažkostí, s implementáciou reforiem či v boji proti korupcii. Napriek tomu výsledok holandského referenda Ukrajincom odoslal opačný signál – a to, že im pomôcť nechceme. Toto je veľmi znepokojujúce, pretože národný egoizmus opäť vyhral nad ideou spolupráce, solidarity a partnerstva.

Od svojho vyhlásenie však toto referendum primárne nebolo o Ukrajine, ale bolo to akýsi euroskeptický akt a útok proti európskej jednote, európskym hodnotám a európskemu projektu ako takému. Referendum predsa zorganizovali populistickí holandskí politici, ktorí chceli, aby referendum ukázalo „nie“ EÚ ako takej. A toto je od zakladajúcej krajiny Európskeho spoločenstva viac než šokujúce a veľmi znepokojujúce.

Európska únia momentálne prechádza najvážnejšou krízou vo svojej histórii, a preto je viac ako kedykoľvek predtým potrebné potvrdiť náš spoločný záväzok voči európskej solidarite. Musíme vybudovať demokratickejšiu Európu pre občanov, efektívnejšie Európu, ktorá bude schopná čeliť výzvam globalizácie. Preto dúfame, že sa štáty EÚ nepostavia nielen chrbtom k Ukrajine ale k chrbtom EÚ ako takej. Výsledok holandského referenda nie je dobrý signál pre fungovanie EÚ a pre rozhodovanie o Brexite, ktoré sa koná už o necelé dva mesiace. Sme veľmi znepokojení tým, čo sa v Európe momentálne deje a pripomíname občanom, že aj napriek všetkým chybám, ktoré EÚ má, je existencia Únie naďalej jedinou zárukou zabezpečenia mieru v Európe – a toto by mali mať všetci Európania na pamäti ako prvé.

Centrála EDS

- Reklama -